Kompost yapım yöntemleri

istiridye mantar kompostları

Kompost yapım yöntemleri
Varil Yöntemi
ABD’de ev bahçeleri için geliştirilen basit ve kullanışlı bir tekniktir. Varil şeklinde ve büyüklüğünde tavuk kümesi teline benzeyen bir malzemeden imal edilen kutu içerisine kompostlaştırılacak malzemeler ve aktivatörler konur. Bir eksen etrafında döndürülebilen düzeneği sayesinde karıştırma işlemi gerçekleşir. Telli olduğu için rahatlıkla havalanabilir. Oldukça yaygın kullanımı olan bu metodla 45-60 günlük periyod içerisinde üretim sağlanmakta bahçeli evlerde çöp problemi halledilmektedir.

14 Gün Yöntemi
Kaliforniya üniversitesinde geliştirilen ancak Amerika’da özellikle organik bahçecilik yapan ev hanımları tarafından çok eskiden beri kullanılan bu yöntemde 3-4 günde bir karıştırma ve gerekirse nem ilavesiyle 14 gün gibi kısa sürede ürün elde edilir.

Anaerobik yöntem
En az 4000 yıldır kompost kullandığı bilinen Çin’de fazlaca uygulanan ancak koku sorunu olan bir yöntemdir. Yığın yapıldıktan sonra olgunlaşıncaya kadar açılmaz.

Yığın (Küme) Kompostlaştırma
Yığın kompostlaştırma, en eski yöntemlerden biridir. Kompostlaştırılacak materyal 3,5-5 m eninde ve 2m yüksekliğinde uzun bir küme haline getirilir. Yığınlar düzenli olarak alt-üst edilerek karıştırılır ve havalandırılması sağlanır. Yüksek hızlı sistemlerde 55 °C sıcaklık sağlanmalı ve yığınlar haftada iki defa aktarılmalıdır. Yığınların aktarılması sırasında kötü kokular açığa çıkabilir. Tam kompostlaştırma 3-4 haftada gerçekleşir. Bundan sonra kompost olgunlaşması için 3-4 hafta aktarılmadan bırakılır. Bu yöntem amatörler tarafından da kolaylıkla kullanılabilecek bir yöntemdir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 21 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Kompost yapım yöntemleri”

  1. hakan aksoy

    bana tarif edilen kompost yapılış şekli doğrumudur ne kadar işe yarar
    1 – Öncelikle kompostun ana malzemesini yani bu saman, kavak veya kayın ağacı talaşı, mısır sapları kaynatılır (hatta kurumuş yabani otlar bile olur). Bu kompostu yapacağınız miktara bağlı olarak değişir. 30-45dk kaynatılması yeterlidir. Bu sürenin üzerine çıkılması samanının değerlerini azaltır.
    2- Kaynattığınız samanı sudan ayırıp süzün, sıkışıtırdığınızda su damlamayacak kadar olması yeterli.
    3- Hava akımı olmayan bir odada naylon bir malzeme üzerinde soğutulur. Sıcak olarak yaparsanız miselleriniz ölür . Yani max. 30 derece olmalı.
    4 – Süzdüğünüz samanı tercihen dar uzun bir poşet içerisine sıkıştırarak doldurun. Doldurma işlemi esnasında mantar misellerini her 4 parmak saman yüksekliğinde bir poşetin kenarlarına yakın olacak şekilde ekleyin.
    5- Kompost poşetinin ağazı sıkı şekilde bağlayıp, ucu çakmakla ısıtılmış bir iğne (hijyen için) ile rastgele delikler açın.
    6- Kompost kuluçka için hazır vaziyettedir. Işık almayan oda sıcaklığında (tercihen) bir mekana koyup 30 gün bekleyin.
    7- Komposta 2 günde bir sprey ile temiz su sıkın. Kompostun nemsiz bırakmak verimi azaltacaktır.
    8 – 30 günün sonunda mantarların çıkabileceği delikler açmak için artı şeklinde çizerek poşeti delin. Delme işlemi temiz veya ucu ısıtılmış bi jilet vastıtası ile yapılmalı.
    9 – Delme işleminden yaklaşık 3 gün sonra mantarlar çıkmaya başlayacaktır.
    10 – Mantarların çıkmaya başlamasından sonra eğer daha serin bir ortamınız varsa yani 15 derece civarı, alacağınız verim artacaktır.
    11- Mantarlar çıktıktan 7 gün sonra hasat edilebilir vaziyete gelir. Bu işlem size kalmış ister küçükken ister büyükken toplayın.
    Bir birim misel 20 birim saman eklebilir yani, 500 gr tohum 20 kg ye kadar kompostu aşılayabilir.
    20 kg komposttan max 6 kilo min 3 kilo mantar alınır. ( Bu durumlar ortam şartlarının optimizasyonuna bağlıdır) – balıkesir

Leave a Comment