Mantar üretiminde dezenfeksiyon

saman balyasında mantarlar

Mantar üretiminde dezenfeksiyon
Kültür mantarı ve egzotik mantar üretiminde dezenfeksiyon çok önemlidir. Fungal ve bakteriyel hastalıklar mantar üretim seralarında da sorun yaratmaktadır. Uygulama konsantrasyonu, bakteriyel yükün fazla olması nedeniyle daha yüksektir.

? 10% toz klordioksit, mantar yetiştiriciliğinde üretim düşüşüne neden olan fungal hastalıklar, bakteriel ve viral hastalıklar ile mücadelede, özellikle de daha çok örtü toprağında görülen funguslar, hem kompost hem de örtü toprağında görülen funguslar, daha çok kompostta görülen funguslar ile mücadelede son derece başarılıdır.

? Verticillium fungicola verticillium psalliotae ile mücadele konusunda net sonuç verir.

? Nematod soruna doğru kullanımda son verir.

? Kültür mantarı üretiminde özellikle hastalıkların ortaya çıkışından sonra yapılacak mücadele oldukça güç hatta imkansızdır. Aynı ifadeyi kısmen zararlılar içinde kullanabiliriz.

? Bu sebeple en uygun tavır gerekli önlemleri önceden alıp bu kayıpları yaşamamaktır.

? Toprak ve kompost dezenfektesi hastalıkla mücadelede son hayatidir.

Pastörizasyon işlemi sırasında tüm zararlı organizmalar öldürülerek steril bir ortam oluşturulmuş da olsa bu yeterli olmamakta ve üretim ortamı meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı sürekli korunmalıdır. Bu amaçla üretim odalarının tüm hava giriş çıkış deliklerinde bakteri filtresi kullanılmalıdır. Ayrıca oda girişlerinde bu klordioksit ile ıslatılmış paspasların kullanılması da dışarıdan gelen kişilerin ayakları ile hastalık etmenlerini taşımalarını önler. Gene aynı mantıkla çalışma koridorlarının ve kullanılan alet ve ekipmanların bu klordioksit ile temizlenmesi hastalık bulaşımını güçleştirir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 65 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment