Şişe kültürü

Şişe kültürüyle mantar

Şişe kültürü
Şişe kültürünün uygulanabilmesi için otomatize edilmiş ekipmana ihtiyaç vardır. Hazırlanan talaş ortamı, ekipmana yüklenir. Bu ekipman vasıtası ile şişeler daha önceden ayarlanmış miktarda ortam ile doldurulur. Şişeler doldurulduğunda, sıkıştırıcılar karışıma bastırarak yetiştirme ortamını sıkıştırır ve sıkıştırılmış karışımın ortasında bir delik açılır.

Uygun sıkıştırma, ortama yüksek yoğunluk verir, bunun anlamı da miseller için daha fazla besin ve böylece daha fazla verimdir. Şişe içerisinde bir delik açılması mantar tohumluğunun şişe içerisinde eşit bir şekilde dağılımına izin verir, daha hızlı ve homojen bir kolonizasyon sağlanır. Ortamdaki besinlerin hızla tüketilmesini ve böylece erken şapka oluşumunu sağlar. (Kwon, 2004)

Şişe kültürü teknolojisi ile verim artıyor, maliyet düşüyor
Proje kapsamında Çin, Güney Kore, Japonya gibi Uzak doğu ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve bu ülkelerin mantar üretimini hızlı bir şekilde artıran şişe kültürü teknolojisinin Güney Kore’den transfer edildiği anlatıldı, “Proje kapsamında kullanılacak ekipmanlar Güney Kore’den ithal edildi. Enstitü olarak mantar yetiştiriciliğinin daha ileri seviyelerde yapılması adına Güney Kore’den destek alıyoruz” denildi.

Şişe kültürü teknolojisi ile üretim otomatik yapılabildiği ifade edildi, “Böylece işçilik maliyetlerini minimum seviyelere indirebiliyor ve daha verimli üretim yapabiliyorsunuz. Yani kârlı bir üretim modeli. Ayrıca bu teknoloji ile Uzak Doğu’da yetiştirilen kayın, enoki, kulacık, reishi, aslan yelesi, gibi birçok mantar türünün üretimi yapılabilir” diye konuşuldu. Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu, bu kapsamda mantar üretimine de belli standartlar getirmeyi amaçladıkları söylendi.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 50 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment