İstiridye mantarı genel bilgiler

İstiridye mantarı

İstiridye mantarı genel bilgiler
İstiridye Mantarı Nedir?
Son zamanlarda oldukça popüler olan istiridye mantarı yüksek protein oranı ve lezzeti ile market ve pazarlarda gözde yiyecekler arasında bulunmaktadır. Şeklinin istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle istiridye mantarı adı verilmiştir. Genellikle kavak ağaçlarının köklerinde yetişen istiridye mantarı en zehirsiz ve sağlıklı mantar türü olarak bilinmektedir. İstiridye mantarı %90’a varan su içeriğiyle ayrıca vitamin ve minerallerin yoğun olarak bulunması sebepleriyle sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Türkiye’de günden güne yaygınlaşan istiridye mantarı, kırmızı ette bulunan protein oranına en yakın olan besin türüdür.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye mantarı, doğal ortamlarda kavak ve kayın ağaçlarının köklerinde karanlık, bol oksijenli, serin ve nemli ortamlarda yetişmektedir. İstiridye mantarı yetiştirmek için doğal ortamı mümkün olduğu kadar sağlanmalıdır. İstiridye mantarı yetiştirmek için aşağıda belirtilen aşamalara dikkat edilmelidir:

? Kompost içeriğine dikkat edilmelidir: İstiridye mantarı yetiştirilirken, kompost ortamının oluşması için en çok pamuk çekirdeği kabuğu, mısır koçanı, talaş, pamuk ve bazı saman türleri kullanılmaktadır. Kompost, toprağın yapısal düzenini sağlamaktadır. Kompostları poşetlerde yapabilirsiniz dikkat edilmesi gereken nokta kompostun çok ıslak ya da çok kuru kalmamasıdır. İdeal bir kompost ortamı oluşturmak için beş kilogram kuru madde, beş litre su, iki yüz elli gram misel bulunmalıdır. İstiridye mantarı diğer tüm mantar türleri gibi klorofil üretmediği için besin maddelerinin ortamda hazır bulunması gerekmektedir istiridye mantarı oluşturulan kompost sayesinde beslenecek ve büyüyecektir.

Bunu da oku :  Adım adım kuzu göbeği mantarı yetiştirme

? Serin, nemli, bol oksijenli, karanlık bir ortam düzenlenmelidir: İstiridye mantarı yetiştiriciliği kolay olduğu kadar sabır ve emek de istemektedir. İstiridye mantarını verimli bir şekilde yetiştirmek için kuluçka odasında 21-25 derece, üretim odasında ise 15-18 derece sıcaklık ayarlanmalıdır. Ortam nemini en ideal düzeyde tutmak için yüksek basınçlı sisleme cihazları kullanılabilir. Su ile nem sağlarken mantar yapraklarına su değebilir, bu da istiridye mantarının delinmesine veya siyah lekelere yol açmaktadır. Yapay sis ortamı sağlayarak istiridye mantarından elde edeceğiniz verimi ikiye katlamanız mümkündür.

? Sermaye ve 200 metrekarelik bir alan gerekmektedir: İstiridye mantarını profesyonel olarak yetiştirmek isteyen kişilerin kâr edebilmesi ve devamlı hale getirebilmesi için en az 500bin TL’lik bir sermayeye sahip olmaları gerekmektedir. Ev ve apartmanların bodrum katında istiridye mantarı yetiştiren birçok kişi bulunmaktadır ancak istiridye mantarı ticareti ile para kazanmak isteyenlerin 200 metrekarelik bir alana ihtiyacı olacaktır.

İstiridye Mantarının Yararları Nelerdir?
? Kansızlığa iyi gelir: Kansızlık sorunu yaşayanlar veya kansızlık sorununa bağlı hastalığı olanlar istiridye mantarını haftada iki gün tüketebilir. İstiridye mantarı ile kansızlığın veya demir eksikliğinin neden olduğu pek çok hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Bunu da oku :  Kestane mantarı yetiştiriciliği

? Protein, mineral ve vitamin oranları çok yüksektir: İstiridye mantarı son derece sağlıklıdır. Üretiminde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığı istiridye mantarı kırmızı et tüketemeyen kişiler için alternatif bir besin kaynağıdır.

? Kolestrolü dengelemeye yardımcı olur: İstiridye mantarı içerdiği levostatin maddesi ile kolestrolü dengeleyecektir. Günümüzde pek çok kolestrol ilacının ham maddesinde istiridye mantarı kullanılmaktadır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 53 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment