
Kuzu Göbeği Mantarı, Morchella esculanta var. rotunda,
« Kıvırcık Mantarı | Kuzu Mantarı » |
Kuzu Göbeği Mantarı, Morchella esculanta var. rotunda
Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar.
Şapka: Çok değişken büyüklükte olup, genelllikle 4-8 cm. yükseklikte ve 4-6 cm. çapındadır. Şekil bakımından kabaca yumurta gibidir; düzensiz, boyuna yönde düzgün bir sıra oluşturmayan, yuvarlak, biraz uzunca veya köşeli olabilen oldukça geniş, derin olmayan oyukları vardır, oyukların kenarı dolambaçlı sırtlarla ağ gibi görünür, çukur kısımları kırmızımsı sarı renkte, damar gibi çıkıntılar daha sarımtırak, bazan pembe veya kırmızılı zeytin rengindedir. Şapkanın dip kısmı sapa dik olarak oturur.
Sap: Boyu 3-6 cm, eni 1-3 cm arasında değişir. Kuvvetli olup silindir şeklindedir. İçi boştur, fakat düzenli bir boşluk göstermeyip, dibinde daha genişler. Dış kısmı buruşuklu ve uzunluğuna oluklu, yukarı tarafında az olarak kepeklidir. Rengi kirli beyaz, sarımtrak, yaşlanma ile kahverengimsidir. Çok gevrek bir yapıdadır.
Etli Kısım: Mum kıvamında, gevrek ve kırmızımtrak sarı renktedir. Hoş bir tada ve kokuya sahiptir.
Spor İzi : Koyu krem renklidir.
Yetişme Yeri ve Zamanı : Toprakta, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide ilkbaharda, Mart ve Mayıs ayları arasında görülür. Akçaağaç, Fındık, Kayın, Dişbudak ve Karağaçların altında tek tek bulunur
Çok iyi yenen bir mantardır, yavaş pişirildiği zaman çok lezzetli olur. Pişirilmeden önce çok iyi temizlenmelidir. Bir oturuşta çok fazla yenilmemelidir.
Fransız mutfağının önemli bir ögesi olan kuzu göbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.Kuzu göbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Zihnin iyi çalışmasını sağlıyor. Vücudun direncini arttırıyor ve dinç kalmasını sağlıyor.Protein değeri oldukça yüksek bir mantar olan kuzu göbeğinin kansere karşı etkili olduğu biliniyor. Kuzugöbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da büyük fayda sağlar. Ayrıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık kullanılan mantar; B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.
Kuzugöbeği mantarı kaynatılıp 5 dakika bekletilerek 80 dereceye düşürülmüş suyun içerisinde 20 dakika bekletildikten sonra yaş formunu alır. yaş formu doğranarak soğanla kavrulabileceği gibi, et yemeklerinin yanına sos olarak da kullanılabilir.
kurutulmus kuzu gobegi mantari dayanma suresi iyi saklama kosullarinda( rutubetsiz,golge yerde) ve kurtlanmaya kelebeklenmeye karsi gida yonetmeligine uygun ilaclama yapilirsa 3 yildir. ideali iki yil icinde tuketilmesidir. bu gorus fransadaki toptancilarin soyledigidir.
Sponsor reklam alanı
_______________________
↹ Buraya reklam verebilirsiniz
↹ Tricholoma Matsutake Mantarı
↹ Körek, Diken, Çakşır Mantarı
↹ Zhu Ling
↹ Yaprak Mantarı
↹ Bal Mantarı
↹ Değişken renkli mantar
↹ Kıvırcık Mantarı
« önceki | sonraki » |