Pamuk kompostu bakımı

pamuk

Pamuk kompostu bakımı
Sizlere pamuk kompostunu anlatmak istiyorum özellikle belirmek isterim ki saman kompostu değil pamuk hakkında konuşuyorum.kompostcu hazırladığı misel ekimi yapılmış uygun besi ortamının PHını dengelemiş ve sterilize etmiş olmalı. Bu kompostun iç ısısı 25 gün boyunca 26-27C de tutulursa kuluçka sağlıklı tamamlanmış olacak.

Mantar kompostu iç ısısı bakın oda demiyorum, iç ısı diyorum ki bunu çok insan anlamıyor. 25 ile 32’C arası olmalıdır. 25’C altında misel sarimi durur. 20’C altında miseller ölür. 32 derecenin üstünde miseller aşırı ısınmadan ölür. Bu ölüm şöyle Gerçeklerdir.

32 C’de 36 saat içinde ısıyı düşürmelisiniz
33 C’de 30 saat34 C’de 24 saat
35 C’de 18 saat36 C’de 12 saat
37 C’de 6 saat
38 C’de anında Ruhuna Fatiha, buyurun cenaze namazına.

Neymiş amcalar ve teyzeler ısıya dikkat edecekmişiz. Sınırlar içinde kalırsanız poşetler (20cmx35cm ebatlarında) bembeyaz olacak kompost yoğurt kıvamına gelecek ve hafifçe sulanmalar meydana getirecek iste bu dönemde günde 5-6 saat flüoresan lamba ışığı altında 1000 Lüx ışık gücünde aydınlatma yapılmalıdır. Güneş ışığını sevmez benim mantarım. Aydınlatma yapmazsanız mantarlar çıkmayacaktır. Mantar kompostunun evrimini tamamlayıp pine geçmesi için ışık olmalıdır. Sakın tasarruflu lamba kullanayım gibi dahiyane fikirlere kapılmayın çünkü tasarruflu ampullerin yaydığı radyasyon mantar taslaklarının kurumasına sebep olacaktır.

Bunu da oku :  Saman ve Pamuk kompostu farkları

Ha bide havalandırmayı unutmayın, havalandırmazsanız ya mantarınız karnabahar gibi olacak hiç yaprağa dönüşmeyecek yada saplar kalın ve uzun yapraklar ise küçük ve/veya içeri doğru kapanmaya başlayacaktır. Beyaz mantarın aksine bizler içeriye hava basmıyoruz tam tersine içerden dışarıya hava çekiyoruz.

30 gün süren kuluçka dan sonra maksimum 60 gün hasat evresinden sonra kompostun ticari olarak işi bitmiş olur. Aslında kompostumuz mantar vermek için daha uzun bir ömre sahiptir fakat ticari olarak bunu elinizde tutmanıza değmez.

İzmit’ten bir yatırımcı Denizli’den mantar kompostu almış aslında 3-4 farklı adı bulunan bir firma ama o bizden öğrendi. Kamyon kendilerine ulaştığında kompostlar 49 C’miş. Bu ısıda misellerin yaşama şansı nerdeyse yok. Kompostlar indirilmiş ranzalara dizilmiş 20 gün beklenmiş sonra gelen malların %40’ı çöpe atılmış. Hiç sarım olmadığı pis koku yaydığı ve sineklendiği için. Firma atılan mallara karşılık bedelsiz mal vereceğini söyleyerek yüreklere su serpmiş. Bembeyaz olması gereken kompostlar yarım yamalak kısmı beyazlayarak mantar vermeye başlamış. Siyah kalan kısımlar kompostun ömrünü kısaltır ve verimini düşürür. Zaten tohumların büyük çoğunluğu ölmüş. Mantar yetiştirmeye çalışan İzmitli bu arkadaş ancak %15 verim almış kompostu da 60 kuruştan almış ki para kazanması mümkün değil.

Bunu da oku :  Kompost ile gübre arasındaki farklar

Nasılsa alacağı var firmadan açmış telefon demiş ki bana bedelsiz yollayacağın malları yolla. Firma demiş ki kamyon yarısı boş gelmesin sen biraz para yatır ben tam kamyon yollayayım ve bu arkadaş da para yollamış ve beklemeye başlamış ama içinden bir ses bu hikayenin kötü biteceğini söylüyormuş.
….

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 121 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment