
Lycoperdon perlatum, Puffball Mushroom, Puf Mantarı, At osuruğu mantarı, Osuruk Mantarı, spores in a dust-like cloud,
« İstiridye Mantarı Besin Değeri | Spor üretmeyen istiridye mantarı miseli » |
Puf Mantarı
Lycoperdon perlatum - Puffball Mushroom - Puf Mantarı - At osuruğu mantarı
Halk arasında Puf Mantarı veya amiyane tabirle Osuruk Mantarı olarak da bilinir. Yetişme döneminde yani taze iken beyaz dolgun, içli, oldukça etli bir yapıya sahiptir. Birkaç gün sonra eskimeye başladığında önce koyu bir renk almaya başlar ve iyice kahverengiye çalan bir renk değişikliğine uğrar. Sıkıştırıldığında ya da üzerine basıldığında puflayarak içerisindeki tozlaşmış özleri dışarı püskürtür.
4-5 cm çapında, üzerine basınca puf diye bir spor bulutu çıkaran mantar. Puf mantarı da denir. Genç olanları yenilebilir, zehirli değildir fakat tadı pek lezzetli değildir. Lycoperdon perlatum`a da bovista plumbea`ya da bu isim verilir. Sonbaharda da ilkbaharda da, her türlü orman ve çayırda görebilirsiniz.
Fiziki Görünüm
Genişten inceye doğru giden yuvarlak dolgun gövdesiyle bilinir. Dış kısmı beyazdır ve tepesinde üzerlerinde dikenimsi çıkıntıları olan, küçük bir kapak bulunur.
Olgunlaşma dönemlerinde kahverengine dönüşürler ve tepesindeki kapak, yağmur damlaları, dokunma, düşen palamutlar gibi etkenlerle patlayarak açılır ve sporlar çevreye saçılır.
Antik çağlardan beri varlığı bilinen mantarlara insanların ilgisi günümüzde de devam etmektedir. Eski Çin, Mısır, Roma ve Yunan uygarlıklarında mantarların gerek besin olarak gerekse ilaç yapımında kullanıldıkları bilinmektedir. Aztek ve Maya?ların günümüze kadar ulaşan eserlerinde mantar figürlerine oldukça sık rastlanmaktadır. Amerikan yerlilerinin zehirli bir tür olan Amanita muscaria Pers dini ayinlerinde keyif verici olarak kullanmaları oldukça şaşırtıcıdır. İngiliz arkeoloji kayıtlarına göre puf mantarları ile kav mantarının yaklaşık 2000 yıl önce kanamaları durdurmak amacı ile kullanıldığı anlaşılmaktadır. Eskiden sadece doğadan toplanıp tüketilen mantarlar, ilk defa 16. yüzyılda Fransa?da kültüre alınmıştır. Daha sonra bu alanda yapılan çalışmalar gelişerek devam etmiş ve günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde önemli bir sanayi kolu haline gelmiştir. Türkiye?de kültür mantarı üretimi ile ilgili ilk çalışmalar 1960?ların ilk yıllarında başlamış, daha sonraki yıllarda mantar tüketim alışkanlığının artmasıyla mantar yetiştiricilerinin sayısı da artmıştır. Bu nedenle gıda ihtiyacının karşılanması ve ekonomik olması sebebiyle kültür mantarı yetiştiriciliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artmaktadır. Makromantarlar diğer özelliklerinin yanında çok uzun zamandan beri insanlar tarafından kullanılan doğal kaynaklardan biridir. Tarih boyunca birçok hastalığın tedavisinde mantarlardan hazırlanmış ilaçlar kullanılmıştır. Günümüzde makroskobik mantarların birçok konuda tıbbi etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Makromantarlar antibiyotik, antibakteriyal, antifungal, antiviral, antiprotozoal etkilerinin yanı sıra bağışıklık sistemi düzenleyici, karaciğer koruyucu, kollesterol önleyici, diyabet önleyici etki gösterirler.
Puffball Mushroom - Lycoperdon perlatum
These brown-bodied mushrooms get their name because when they fully mature they release their spores in a dust-like cloud that resembles a mini explosion. Puffballs are mainly used in Tibet to make a dark colored ink.
Sponsor reklam alanı
_______________________
↹ Buraya reklam verebilirsiniz
↹ Beyaz Koru Kulağı
↹ Kayın Mantarı
↹ Sığır Dili
↹ Şemsiye Mantarı
↹ Hindi Kuyruğu
↹ Puf mantarı
↹ Kükürt Mantarı
« önceki | sonraki » |