Aslan yelesi mantarı – hericium mantarı

Aslan yelesi mantarı

Aslan yelesi mantarı – Hericium Mantarı Diğer adları: Hericium erinaceus, Lion’s Mane, Maymun Başı, Houtou , Igelstachelbart, Pom Pom Blanc, Kirpi Mantar, Satyr’un Sakalı Aslan yelesi mantarı – Hericium Mantarı yenilebilir ve tıbbi mantardır. Yüksek protein, düşük yağ ve yüksek besin değeri bakımında önemlidir. Beijing Instute of Food`un yaptığı araştırmaya göre her 100 g mantar 26,3 g protein, 4,2 g yağ, 44,9 g karbonhidrat, 6,4 ham selüloz, 10,2 g su, 856 mg fosfor, 18 mg demir, 2mg kalsiyum, 0,69 mg B1 vitamini, 1.89 g B2 vitamini, 0.01 mg karoten ve…

Read More

Dünyadaki en nadir bulunan 10 mantar

mavi mantar

Dünyada en nadir bulunan 10 mantar türü Mantarlar (Latince: fungi, tekil hâli: fungus), çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir. Nadir bulunmalarının belli bir sebebi var. Çoğu yenebilen mantarlar değil. Her ne kadar görüntüleri güzel de olsa insanları öldürebilirler. Ancak, güzelliklerine bakmakta bir sakınca yok. Özellikle, parlayan mantarı doğal ortamında görmek…

Read More

Kombu mantarı | kombu çayı | kombucha nedir?

kombu çayı, kombucha

Kombu mantarı | kombu çayı | kombucha nedir? Kombu çayı kombucha denilen mantardan elde edilen bir çaydır. Bakteri ve mayalardan oluşan fermente edilmiş bir çay olan Kombu çayının içeriği Kombucha denilen çay mantarından oluşur. Çayın en önemli içeriğini oluşturan bu mantara “Kombucha” adı verilir. Yıllar önce Doğu Asya’da yapılmaya başlanan çaydır. Çay, mantarın çayın içinde üremesi ile oluşur. Kombu Çayı, ilaç olarak kullanılan fermente edilmiş çay. Bakteri ve mayalardan oluşan çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay mantarıdır. Doğu Asya’da ortaya çıkmış, Almanya’ya 19.yüzyılın başlarında Rusya üzerinden ulaşmıştır. Mantar, düz bir…

Read More

Toprağın şemsiyeleri, yağmurun çocukları

yenilebilir mantarlar

Toprağın şemsiyeleri, yağmurun çocukları Sonbahar ilk adımını atar atmaz, bulutların damarlarından akan yaşlar, yüzümü serinletmeye başlar. Islanmamak için hemen şemsiyemizi açarız. Toprak da öyle, ıslandığı zaman kendi şemsiyelerini üretir. Hem de bu şemsiyeler öyle böyle değil. Rengarenk, şapkalı, şapkasız, faydalı ve lezzetli. Ne hayvandır ne de ot. Tabiatta kendi dünyalarını kurmuş, ara sıra utangaçlık yaparak toprağın altında gizlenen, küçük fakat bazen de devleşen, kendi- kendilerini yöneten yegane canlı organizmalar, mantarlar… Mantarlara fazla değer vermesek bile onlar, vefalılık örneği göstererek bizi hiç yalnız bırakmıyorlar. Kimi zaman insanlarla oynamak için çocuklar gibi…

Read More

Huş mantarı

Huş mantarı

Huş mantarı Huş mantarı (Piptoporus betulinus), Fomitopsidaceae ailesinden, genelde çürümüş ağaçlarda, özellikle Huş ağacında yaşayan çürükçül bir ağaç mantarıdır. Yüzeyi açık kahverengidir, yaşlandıkça koyu kahveye dönüşür. Yenmez. Asya, Avrupa ve Amerika`da Huş’un bulunduğu her yörede yaygındır. Üreme organı yarım şapka şeklinde ya da böbrek biçiminde olup öne doğru uzamıştır. Gövdeden 7-12 cm uzaklıkta olup 8-25 cm genişlikte ve 2,5 cm kalınlıktadır. Arkaya doğru sap şeklinde uzanır. Şapkanın rengi açık gri esmer ya da soluk esmer sarımtıraktır. Üst tarafı çıplak, yaşlandıkça çizgili ve kalkık pullarla örtülüdür. Alt tarafı düz, borucuklar sarı…

Read More