Mantar üretimi için kanunen gerekli belgeler

mantar sertifikalar

Mantar üretimi için kanunen gerekli belgeler İlanlar bölümünde sıkça karşılaştığımız soruların başında; “mantar üretimi için gerekli belgeler“, “kanunen bu iş hangi evraklara ve işlemlere tabi tutulmakta” konularını görmekteyiz. Biraz yardımımız olsun bu tür sorulara dedik ve aşağıda bazı bilgileri paylaştık. Sırasıyla yapmanız gerekenleri Marmara Mantar olarak en doğru şekilde göstermekteyiz. Mantar üretmeye resmi olarak ve belgeli başlayacakların hangi yolu izlemeleri gerekiyor ? 1 – Vergi levhası ; ? Ülkemizde ne iş yaparsak yapalım öncelikle maliye kaydımızın açılmış olması gerekmektedir. Yani vergi levhası almak ilk iştir. Maliyeye kayıt yaptırıp vergi levhasını…

Read More

Mantar teknikeri

istiridye mantar, teknisyen

Mantar teknikeri Mantar Teknikeri nasıl olunur? Mantar Teknikerliği avantajları nelerdir? Mantar Teknikeri ne iş yapar? Tanım Mantar türlerinin üretimi, saklanması, denetimi ve pazarlamasında çalışan ara elamandır. Görevler ? Bitkisel üretim alanında çalışan ziraat mühendisleri tarafından hazırlanan üretim planını uygulamaya koyar, ? Mantar üretiminde gerekli olan kompost hazırlama (sap, saman ve gübre karıştırılarak yığının oluşturulması, ıslatılması ve aktarılması) işlerini yapar, ? Üretim odalarında sıcaklık, nem ve havalandırma işlerini kontrol eder, ? Mantarın üretimini çeşitli aşamalarında denetler, ? Üretim sırasında karşılaşılan hastalık ve zararlılara karşı gerekli mücadele ve bakımın yapılmasını sağlar, ?…

Read More

Mantarcılık

mantarhane, beyaz mantar

Mantarcılık Mantarlar hakkında ne biliyoruz, ne bilmiyoruz? Nerelerden bilgi alabiliriz? Genel olarak mantarcılık eğitimi veren merkezlerimizin amaçları şu şekilde sıralanabilir: ? Yenen mantarların kültür şartlarını tespit edip, kültüre almak, ? Yemeklik mantarların ve miselinin üretimini yapmak, Üretici kursu düzenlemek, katılanlara belge vermek, ? Kültür mantarcılığı konusunda araştırmalar yapmak, araştırma yapanlara imkân sağlamak, ? Üniversitelerin ilgili ve istekli öğrencilerine, yaz kursları düzenlemek, ilgili bölümlere uygulama imkânı sağlamak, Mantar yetiştiricilerinin her türlü problemini çözmek üzere bilimsel yönden yardımcı olmak, gerektiğinde danışmanlık hizmeti vermek, Kültür mantarcılığını geliştirmek için, gerekli olan şart ve imkânları…

Read More

Genel anlamda mantar özellikler

çeşitli mantarlar

Genel anlamda mantar özellikler Mantarlar (Latince: fungi, tekil hâli: fungus), çok sayıda çok hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlıyı kapsayan bir biyolojik âlemin adıdır. Maya gibi mikroorganizmalardan, küf ve şapkalı mantarlara kadar pek çok üyesi olan bu canlılar grubu, halk arasında genellikle sadece şapkalı mantarları tanımlamak için kullanılır. Biyoloji alanında mantarları inceleyen bilim dalına mikoloji denir. Mantar genel özellikleri 1. Eukaryotik, 2. Sporla ürerler, 3. Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür, 4. Mantarlar hayvanlar gibi aktif hareket edemezler 5. Bitkiler gibi klorofil de taşımazlar, 6. Heterotrofdurlar. Parazitik, çürükçül veya simbiyotik olarak…

Read More

Mantar sporları

Mantar sporları

Mantar sporları Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler. Sporlar olgunlaştıktan sonra hifadan ayrılarak serbest hale gelir ve uygun ortam ve koşullarda çimlenerek kendi türüne özgü mantarı oluşturulurlar. Mantar sporları çok değişik biçim ve görünüme sahiptirler. Aynı zamanda, birçok tarzda da oluşturulurlar. Bu özellik, mantarların klasifikasyonunda fazlaca yardımcı olur. Mantar sporları değişen çevre koşullarına çok dayanıklıdırlar. Bu nedenle, doğada uzun yıllar canlı ve…

Read More

Mantar biyolojisi

Mantar biyolojisi

Mantar biyolojisi Mantarların morfolojik yapıları diğer bitkilerden oldukça farklı olduğu gibi biyolojileri ve üreme sistemleri yüksek bitkilere benzemez. Mantarlarda çiçekli bitkilerdekine eşdeğer erkek ve dişi organlar yoktur, çoğalma ve üreme basidiumlar üzerinde oluşan basidiosporlar yoluyla gerçekleşir. Bu eşeyli çoğalmanın dışında birde misellerin parçalanması ve gelişmesi ile meydana gelen vegetatif çoğalma söz konusudur. Bisidiomycedes sınıfına giren mantarlarda her bir basidium üzerinde yer alan sporlar olgunlaştıklarında sterigmatadan ayrılır, ve fırlatılır. Daha sonra elverişli bir ortam bulunduğunda çimlenerek primer miselleri meydana getirir. Primer miselleri gelişmesi ve birleşmesi ile sekonder miselleri oluşur. Primordiumlar yani…

Read More