Bodrum kuzu göbeği mantarı yemeği

Bodrum Kuzu göbeği mantarı yemeği

Bodrum kuzu göbeği mantarı yemeği 1 tane kuzugöbeği mantarındaki protein, 1 kilo etin proteinine eşit. Latince adı Morchella Esculenta olan, yöremizde ise Göbek ya da Kuzu Göbeği olarak adlandırılan bir mantar olan göbek, dünyada ilaç sanayinde ve restoranlarda yemeklik olarak kullanılıyor. Kurutulmuş ve iplere dizilen Kuzu Göbekleri İstanbul ve İzmir’den gelen tüccarlar tarafından satın alınıyor. Özellikle Muğla’daki çam ormanlarında yoğun olarak bulunan Kuzu Göbeği mantarı köylülerin en önemli gelir kaynakları arasında. Yemeği : Yıkanıp temizlenen kuzu göbekleri doğranırlar. Tavada biraz soğan sarartıldıktan sonra kuzu göbekleri eklenir ve beraberce pişirilir. Kuzu…

Read More

Kuzugöbeği (morel mantarı) dolması

Kuzugöbeği (morel mantarı) dolması

Kuzugöbeği (morel mantarı) dolması yemek tarifi Malzemeler: 8 adet iri boy morel mantarı Kaz ciğerli iç pilav için: 100 gr pirinç, 30 gr kuru soğan, 1 diş sarımsak, 20 gr çam fıstığı, 20 gr kuş üzümü, 2 gr yeni bahar, 2 gr tarçın, 10 gr tuz, 2 gr karabiber, 500 ml tavuk suyu, 10 gr parmesan peyniri, 30 gr tereyağı, 30 ml zeytinyağı Hazırlanışı: Zeytinyağı bir tavaya konulur, soğan ve sarımsak sotelenir. Çam fıstığı, kuş üzümü katılır ve pirinç ilave edilir. Bir süre kavrulur. Tarçın, yenibahar, tuz, karabiber ilave edildikten…

Read More

Mantar: Proteini yüksek kalorisi düşük

mantarlar

Mantar: Proteini yüksek kalorisi düşük Mantarlar dünyanın en çok çeşitlilik gösteren yaşam formlarından biridir, bitkilerle ya da hayvanlarla geniş bir yelpazede işbirliği gösterebilir. Mantar et midir, ot mudur? Mantar olarak tükettiğimiz yiyecek ne ettir ne de bitkidir. Yetişme ve biçim olarak sebze sınıfında olduğu düşünülse de, bazı açılardan bitkilere, ama daha çok hayvanlara benzer özellikler gösterir. Aslında dünyanın en çok çeşitlilik gösteren yaşam formlarından biridir, bitkilerle ya da hayvanlarla geniş bir yelpazede işbirliği gösterebilir. Biz mantarları aslında unun ya da peynirin mayalanması gibi çok farklı alanlarda kullanırız, “mantar” adıyla yediğimiz…

Read More

İstiridye mantar döner

İstiridye mantar döner

İstiridye mantar döner Protein kalitesi bakımından et, süt ve yumurta ile eş değerdedir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olur; hazmı kolaylaştırır. Yüksek vitamin (B, C ve D) ve mineral (Potasyum ve Fosfor) içeriği ile günlük beslenme ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Etten 4 kat daha fazla Demir içerir. İçeriğindeki düşük kalori ve yağ nedeniyle her türlü diyette yer alır. Her yaş grubu için ideal bir üründür. Bu özelliklerinden dolayı dünyada en çok üretilen ikinci mantar çeşididir. Kremalı Mantarlı Döner Malzemeler ✔ 1 adet soğan ✔ 1 adet yeşil…

Read More

Mantarda hastalık ve zararlılar

hastalıklı mantar kompostu

Mantarda hastalık ve zararlılar Mantar yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside hastalık ve zararlılarla mücadeledir. Bu mücadele diğer bitkilerden daha değişik boyutlar göstermektedir. Mantarcılıkta hastalık ve zararlılarla mücadele ancak sürekli hijyenik önlemlerin alınması ile mümkündür. İlaçlı mücadele en son başvurulacak yol olarak düşünülür. Mantar yetiştiriciliğinde temizlik koşullarına uyulmadığı ve gerekli önlemler alınmadığında üretimde hastalık ve zararlılardan dolayı verim düşüklüğü kaçınılmazdır. Üretimde hastalık ve zararlıları en aza indirmek için şu önlemlere özen gösterilmelidir. – Kompostun fermantasyonunun iyi yapılması. – Kompost ve örtü toprağının yeterli dezenfeksiyonu. – Misel gelişme ve…

Read More

Fungal hastalıklar

Mantar Fungal Hastalıklar

Fungal hastalıklar 2.4. Fungal Hastalıklar 2.4.1. Islak Kabarcık: Belirtisi: Kültür mantarları üzerinde çok sık rastlanan ve büyük zararlara yol açan bir küftür. Bu küf meydana geldiği zaman yastıklar üzerinde sağlıklı bir tek mantarın gelişemediği durumlar vardır. Hastalık, toplu iğne formundaki genç mantarlar enfekte olduğu zaman mantarlar anormal şekilde gelişirler. Hatta bunlar mantara bile benzemezler. Normalden önce görülen birinci ürün dalgasında beyazımsı gri parçalar ve şekilsiz yığınlar bir yumruk büyüklüğü kadar gelişir. Böyle bir durumda örtü toprağı, ıslak kabarcık enfeksiyonuna uğramış demektir. Enfeksiyon, mantarlar belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra olursa, kalın…

Read More

İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarında görülen hastalıklar »Yeşil kalıp ( Trichoderma viridae): istiridye mantarında yeşil renkli yamalar ve küpler YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları şeklinde gözlenen en yaygın hastalıktır. Haşarat » Sinekler: Scarid sinekler, Phorid sinekler, Cecid sinekler, mantar ve spawn kokusuna gelmektedir . Sinekler kompostun içine yumurtlayarak ve onlardan çıkan larvalar mahsule zarar verir. Larva misel, mantar, yem ve meyve tüketimi için uygun olmayan organları içine nüfuz eder. YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları »Akarlar : mantarların yüzeyinde görünen çok ince, küçük böceklerdir. Bu zararlı…

Read More

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı (Trichoderma spp., Penicillium spp., Gliocladium spp.) ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATI 1. ETMENİN TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmenlerin bazıları parazit bazıları da rekabet fungusu olarak zarar yapmaktadırlar. Yeşil küf etmeni olarak bilinen türler arasında Trichoderma harzianum Rifai, T.koningii Oudem, T.viride Pers.ex.Gray, T.pseudokoningii, T.aureoviride, Penicillium spp., ve Gliocladium spp. yer almaktadır. Yeşil küfe neden olan etmenlerin hepsi toprak kökenli funguslardır. Tek hücreli ve çok sayıda oluşan eşeysiz sporlar rüzgar, hava akımı, böcek ve diğer yollarla kolayca yayılabilmektedir. Yeşil küfler özellikle misel sarma aşamasında kompostu kaplayarak…

Read More

Kültür mantarında mumya hastalığı

Kültür mantarında mumya hastalığı

Kültür mantarında mumya hastalığı (Pseudomonas spp.) Belirtisi : Virüs hastalığına benzer simptomlar gösterirse de, birbirlerinden ayrılmaları kolaydır. Hastalığın ilk belirtisi birinci flaşın geç gelmesidir. Örtü toprağı üzerinde yer yer boşluklar oluşur. Meydana gelen mantarlar yavaş büyür. Sapın dip kısmı daha kalındır ve sapla şapkanın ayrım kısmında beyaz tüylü bir kenar oluşur. Sap hafif sağa veya sola eğilmiş vaziyettedir. Şapkalar gerek virüs ve gerekse CO2 zararında olduğu gibi ufak ve tokmak şeklinde, asimetriktir. Ancak virüs ve CO2 zararında mantarlar çabuk devrilirken, burada tersi durum meydana gelerek, örtü toprağına daha kuvvetli bağlanır.…

Read More

Çukur Çanak Mantarı

Çukur Çanak Mantarı

Çukur Çanak Mantarı (Sarcosphaera coronaria) Sarcosphaera coronaria, ülkemizde yaygın olarak Çukur Çanak Mantarı olarak bilinir. Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020 ) isimli kitapta ise (büyük özveri ile 100 e yakın akademisyen tarafından hazırlandı) Alçanak Mantarı olarak isimlendirilmiştir. Yörelere göre aldığı diğer isimler ise, Kurt kulağı, kuzu kulağı, kulak mantarı, çanak mantarı, kase mantarı, göbek kulağıdır. Biz bu enteresan, sıra dışı, lakin tüketilmemesi gereken zehirli mantarı “TAS Mantarı” olarak adlandırdık! Sinonimleri, yani literatürde bilinen diğer isimleri Sarcosphaera crassa ve Sarcosphaera eximia. Caulocarpa montana, Peziza coronaria, Peziza crassa, Peziza eximia, Pustularia coronaria,…

Read More