Şişe kültürü

Şişe kültürüyle mantar

Şişe kültürü Şişe kültürünün uygulanabilmesi için otomatize edilmiş ekipmana ihtiyaç vardır. Hazırlanan talaş ortamı, ekipmana yüklenir. Bu ekipman vasıtası ile şişeler daha önceden ayarlanmış miktarda ortam ile doldurulur. Şişeler doldurulduğunda, sıkıştırıcılar karışıma bastırarak yetiştirme ortamını sıkıştırır ve sıkıştırılmış karışımın ortasında bir delik açılır. Uygun sıkıştırma, ortama yüksek yoğunluk verir, bunun anlamı da miseller için daha fazla besin ve böylece daha fazla verimdir. Şişe içerisinde bir delik açılması mantar tohumluğunun şişe içerisinde eşit bir şekilde dağılımına izin verir, daha hızlı ve homojen bir kolonizasyon sağlanır. Ortamdaki besinlerin hızla tüketilmesini ve böylece…

Read More

Kütük kültürü

mantar kütük kültürü

Kütük kültürü Kütük mantarı diğer ismi ile aynı zamanda istiridye mantarı olarak da bilinir. Çünkü bu mantar günümüzde özel olarak kütük üzerine yetiştirilmek suretiyle değerlendirilir. Bu sebepten dolayı bu isim üzerinden anılır. Peki kütük mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Kütük mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler. Pleurotus türlerinin kütüklerde üretimi komplike bir ekipman gerektirmemesinden dolayı çok basit bir yöntemdir. Bununla beraber, basitliğine rağmen, büyük çaplı üretimlerde uzun inkübasyon periyodu, düşük verim ve dışarıda yapılan üretimde çevre koşullarının etkisi nedeni ile kütüklerde üretim genelde kullanılmaz. Kütük kültüründe…

Read More

Kompostun hazırlanması

Mantar kompost hazırlanması

1. Kompostun Hazırlanışı Mantar üretiminde kullanılan yetiştirme ortamlarının diğer bitkilerin tarımında kullanılanlardan önemli ölçüde farklı özellikleri vardır. Çünkü mantarlar klorofilsiz olduklarından karbonhidrat sentezi yapamazlar ve bu gereksinimlerini üzerinden geliştikleri ortamdan sağlamak zorundadırlar. Bazı kültür mantarları henüz çürümemiş bitkisel maddeler üzerinde yetişebilirler ve selülozu parçalayarak kendilerine yararlı hale getirilebilirler. Üzerinde geliştiği ortamda organik maddelerin parçalanmış veya kısmen parçalanmış olması ve mantar tarafından alınabilir formda bulunması gereklidir. Bu bakımdan Agaricus bisporus yetiştiriciliğinde kullanılacak besin substratının mikrobiyolojik kimyasal veya en azından fizyolojik bazı değişimlere uğratılmasına gerek vardır. Bu esas içinde uygun substatın seçimi…

Read More

Miselin elde edilmesi

toprakta mantar kesit

Miselin elde edilmesi 2.Tohumluk Miselin Elde Edilmesi 2.1. Misel Üretiminin Önemi ve Gelişmesi Daha önce de belirttiğimiz gibi mantarlar çiçeksiz bitkilerdir. Dolayısıyla tohumları yoktur. Üretimleri miselleri sayesinde gerçekleştirilir. Mantar yetiştiriciliğinde, değişik maddeler üzerine sardırılarak geliştirilen sekonder miseller kullanılır. Bu biçimde hazırlanmış misellere spawn veya tohumluk misel adı verilmektedir. Zira tohumluk, tohumdan farklı bir kavram olup üretimde kullanılan generatif veya vegetatif bitki parçalarını kapsar. Böylece tohumluk misel çoğaltma amacıyla hazırlanan ve üretimde kullanılacak olan, hububat daneleri veya bazı organik maddelere sardırılmış sekonder miselleri ifade etmektedir. Mantarın tanınmasının ve değerlendirilmesinin hayli eski…

Read More

Kütükte istiridye mantarı

Kütükte istiridye mantarı

Kütükte istiridye mantarı Kayın mantarları, lignin, selüloz ve hemiselülozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Bizler de doğal ortamında olduğu gibi kütüklerde istiridye mantarı yetiştirebiliriz. Ağaç kütüklerin de yetiştireceğiniz istiridye mantarları doğal ortamlarındaki gibi olacağından bu mantarların tadı daha keskin ve güzel olacağı gibi son derece organik bir yetiştiricilik olacaktır. Kompost hazırlayarak poşetler de istiridye mantarı yetiştiriciliğin de genellikle malzeme temini bir çok insanlar tarafından zor olmaktaydı. Kompost hazırlanırken malzemelerin sterilazyonu da en büyük sorunların başın da gelmekteydi. Ağaç kütüklerinde ise bu problemler…

Read More

Kütük üzerinde yetiştirilen mantar

Kütük üzerinde yetiştirilen mantar

Kütük üzerinde yetiştirilen mantar Odun seçimi ve hazırlanması ✔ Çapı 15 m`den küçük olan ve kesilme sonrası 4 ay fazla olmayan sürede saklanan; kabuklu ve diğer mantarların izleri olamayan odunlar ve kütükler uygun ✔ İnokulasyon yapıldığı günde odun 30-50 cm uzunluğundaki kesimlere kesilir ✔ Ucunda ve tüm çerçevede, sırayla çapraz 10-15 cm mesafede çapı 1 cm, derinliği 5-6 cm olan delikler delinir. Odun üzerinde – min 20 tane, kütükte min 40 tane.. Çubuklar ne kadar çok olursa, o kadar çabuk dölleme dönemi başlar. ✔ 2-3 gün içinde odunlar suda bırakılır,…

Read More

Hobi mantar kitleri

hobi mantar kitleri

Hobi mantar kitleri Hobi mantar üretim setleri kolay bir şekilde evde, depoda veya bahçede üretim yapılabilecek biçimde hazırlanırlar. Mantar kitleri, üreteceğiniz mantarın türüne göre hazırlanmış yetiştirme ortamı (kompost) üzerine aşılanmış (misel ekilmiş, tohumlanmış) mantar türüne göre 3-5 hafta sonra mantar ürünü verebilecek şekilde yapılmış olup, geriye sadece hasat ve basit bakım işleri kalmaktadır. Hobi mantar setinden nasıl mantar üretebilirim? Eğer ticari amaçla üretmek için hazırlanan mantar üretim kompostlarından almayı düşünüyorsanız, üretim kapasitenize ve üreteceğiniz mantar çeşidine göre hazırlayacağınız özel üretim odalarına ihtiyaç vardır. Ticari olarak büyük miktarda almak istediğiniz ürünler…

Read More

Beyaz kültür mantarı kitleri

Beyaz kültür mantarı kitleri

Beyaz kültür mantarı kitleri Kültür Mantarı : Mantarın, insan sağlığını koruyucu B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden zengin bir besin maddesi olduğu bilinmektedir. Yüksek oranda folik asit ihtiva eden mantarın, anemi olgularının iyileştirilmesinde de kullanıldığını belirtmekte fayda vardır. Mantar proteininin hazm olabilme değerinin, yüzde 72- 83 arasında olduğunu ve bu proteinin, insanın beslenmesi için gerekli olan hemen hemen bütün aminoasitleri içerdiğini belirten uzmanlar, Mantar, özellikle bu yönüyle diğer sebze türleri arasında en yüksek besin değerine sahiptir. Mantar, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden azımsanmayacak ölçülerde mineral içerir. Düşük…

Read More

Yaprak mantarı kiti

Yaprak mantarı kiti

Yaprak mantarı kiti Yetişme ortamları : Sterilize edilmiş yetiştirme ortamı üzerine ini küle (Misel karıştırılarak) türlerine göre 23-30 C0 12-15gün kuluçka döneminden sonra ortam sıcaklığı türlere göre 10-25 C0 de yetiştirme yapılır. Örtü toprağı kullanılamadığı için temiz olan bu mantar türlerinin meyve oluşum aşamasında 500-1000 lüx ışığa ihtiyacı vardır. Bu nedenle yetiştirileceği ortamın ışık alması veya flüoresan lamba ile aydınlatılması gerekmektedir ayrıca bahçede hafif gölgelendirmeyle üretim yapıla bilinmektedir. Rengi ışık yoğunluğuna bağlı olarak griden siyaha kadar değişir. Kit kuluçka dönemini tamamlamış ve uygun şartlarda 10-15 gün içerisinde ilk mantarlar görülmeye…

Read More

İstiridye mantarı kiti

İstiridye mantarı kiti

İstiridye mantarı hobi kiti İstiridye mantarı hobi kiti detayları ? Kompostlara, mantar miselleri (mantar tohumları ) ekili her şeyiyle büyümeye hazır halde kit gönderilmektedir. ? Kompost kiti poşetleri 13 – 16 kg’ dır. İstiridye mantarlarının çıkacağı delikler de poşet üzerinde hazırdır. ? Poşet ölçüleri ortalama: 32 x 30 x 45 cm ? Bir poşet kit ağırlığı : 10 – 12 kg civarındadır. İstiridye mantarı hobi kiti fiyatı ? Üreticiye göre fiyat değişmektedir. not: Misel ekili ticari kompost fiyatı kilosu 40-50 kuruş civarında görünse de hobi kiti ile ticari istiridye mantarı…

Read More