İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarı hastalıkları

İstiridye mantarında görülen hastalıklar »Yeşil kalıp ( Trichoderma viridae): istiridye mantarında yeşil renkli yamalar ve küpler YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları şeklinde gözlenen en yaygın hastalıktır. Haşarat » Sinekler: Scarid sinekler, Phorid sinekler, Cecid sinekler, mantar ve spawn kokusuna gelmektedir . Sinekler kompostun içine yumurtlayarak ve onlardan çıkan larvalar mahsule zarar verir. Larva misel, mantar, yem ve meyve tüketimi için uygun olmayan organları içine nüfuz eder. YAPRAK (KAYIN , İSTİRİDYE ) MANTARI Hastalık ve Zararlıları »Akarlar : mantarların yüzeyinde görünen çok ince, küçük böceklerdir. Bu zararlı…

Read More

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı

Kültür mantarında yeşil küf hastalığı (Trichoderma spp., Penicillium spp., Gliocladium spp.) ZİRAİ MÜCADELE TEKNİK TALİMATI 1. ETMENİN TANIMI VE YAŞAYIŞI Hastalığa neden olan etmenlerin bazıları parazit bazıları da rekabet fungusu olarak zarar yapmaktadırlar. Yeşil küf etmeni olarak bilinen türler arasında Trichoderma harzianum Rifai, T.koningii Oudem, T.viride Pers.ex.Gray, T.pseudokoningii, T.aureoviride, Penicillium spp., ve Gliocladium spp. yer almaktadır. Yeşil küfe neden olan etmenlerin hepsi toprak kökenli funguslardır. Tek hücreli ve çok sayıda oluşan eşeysiz sporlar rüzgar, hava akımı, böcek ve diğer yollarla kolayca yayılabilmektedir. Yeşil küfler özellikle misel sarma aşamasında kompostu kaplayarak…

Read More

Kültür mantarında mumya hastalığı

Kültür mantarında mumya hastalığı

Kültür mantarında mumya hastalığı (Pseudomonas spp.) Belirtisi : Virüs hastalığına benzer simptomlar gösterirse de, birbirlerinden ayrılmaları kolaydır. Hastalığın ilk belirtisi birinci flaşın geç gelmesidir. Örtü toprağı üzerinde yer yer boşluklar oluşur. Meydana gelen mantarlar yavaş büyür. Sapın dip kısmı daha kalındır ve sapla şapkanın ayrım kısmında beyaz tüylü bir kenar oluşur. Sap hafif sağa veya sola eğilmiş vaziyettedir. Şapkalar gerek virüs ve gerekse CO2 zararında olduğu gibi ufak ve tokmak şeklinde, asimetriktir. Ancak virüs ve CO2 zararında mantarlar çabuk devrilirken, burada tersi durum meydana gelerek, örtü toprağına daha kuvvetli bağlanır.…

Read More