Kavak mantarı kalp dostu

kavak mantar kalp

Kavak mantarı kalp dostu
Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde yetiştirilmesine başlanan ve iyi sonuç alınan istiridye (kavak) mantarı, üreticilerin yüzünü güldürmeye başladı. İstiridye mantarının içindeki yağ oranının düşük olması nedeniyle kalbe iyi geldiği, kolesterolü düşürdüğü ve bu nedenle de bitkisel protein deposu olduğu ifade edildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde test edilip, üreticiler tarafından ekilen kavak mantarı üreticilere yeni ekmek kapısı olacak. Besleyici özelliği ile iyi bir gıda türü olduğu belirtilen kavak mantarının, nemli ortamda zahmetsizce yetiştirilebildiği ifade edildi. OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi, kültür mantarına olan ilginin son zamanlarda hayli arttığını, zahmetsiz ve bölgenin nemli olması nedeniyle herkesin rahatlıkla yetiştirebileceğini savundu. OMÜ Ziraat Fakültesi bahçe bitkilerinde mantar yetiştiriciliği çalışmalarının 1990’dan itibaren sürdürüldüğünü belirten görevli, “Bu seneki çalışmamız arasında özellikle istiridye mantarı ya da halk arasında kavak mantarına ağırlık verdik. Özellikle öğrencilerin teorik bilgilerinin yanında, pratik bilgi almalarını sağladık.” dedi.

Kültür mantarı denince vatandaşın aklına beyaz şapkalı mantar geldiğini hatırlatan görevli, şu bilgileri verdi: “Son zamanlarda piyasada kavak mantarı görmek mümkün ve yetiştirilmesi de çok kolay. Besleyici özelliği ile son dönemde kültür mantarına ilginin arttığını görüyoruz. Kavak mantarı ağaç kütüklerinin yanı sıra sap, saman gibi materyaller üzerinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Tanıtımının artmasıyla birlikte halkın damak tadına uygun bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Şapkalı mantara göre yetiştiriciliği kolay. Her türlü hastalıklara dayanımı yüksek. Beyaz şapkalı mantarlarda hastalıklarla mücadele oldukça sıkıntı oluşturuyor. Güçlü ve dayanıklı yapısı ile halk arasında iyi bir pazar bulacağına inanıyoruz. Tamamıyla doğal koşullarda yetiştirilmiş ve organik olarak yetiştiriliyor.”

Bunu da oku :  Mantar beyin kanaması riskini azaltıyor

Mantar üreticisi Hakkı Karaman ise ağaç kütükleri üzerinde 7 -8 aylık bir deneme ile verimli sonuç aldıklarını, talebi karşılamak için üretimi artırmaya yönelik çalışma başlattıklarını söyledi. Kavak mantarı için pazar sıkıntısı yaşamadıklarını, üretimi çoğaltıp, piyasaya bol miktarda sunmayı hedeflediklerini belirten Karaman, “OMÜ’nün tohum ve teşviki ile bu işin üstesinden gelip, ilçemizde patentli, sürekli pazarını sağlayabileceğimiz bir ürün haline getireceğiz. Şimdiden 7- 8 aile yetiştirmeye başladı. 12 ay verim alabilirsek, bu bölgede aileler tarafından yetiştirilmesi çok kolay olacak.” açıklamasında bulundu.

Karaman, kavak mantarı yetiştirme projesine OMÜ Ziraat Fakültesi’nin yanı sıra 19 Mayıs Kaymakamlığı, ilçe belediyesi ve ilçe tarım müdürlüğünden ciddi destek aldıklarını vurguladı.

İSTİRİDYE (KAVAK) MANTARI
İstiridye şeklinde olması nedeniyle ‘istiridye mantarı’ ismi verilen bu mantar türü, dünyanın pek çok yerinde yaprağını döken ağaçlar üzerinde kat kat salkımlar şeklinde büyür. Sıklıkla talaş ya da saman ortamında oldukça kolay büyüyebilen popüler mantarlardan biridir. Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir.

Yapılan araştırmalarda iltihaplanmayı engelleyici aktivitesi antibiyotik, antiviral, bağışıklığa etkisi ve kanseri engelleyici aktivitesiyle çok sayıda hastalıkların tedavisinde rol aldığı ifade ediliyor. Kavak mantarı, kolesterolü düşürücü özelliğiyle yemeğinin her çeşidinin önemli olduğu kaydediliyor.
( Kaynak: skyturk )

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 72 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment