Kestane mantarı yetiştiriciliği

Kestane mantarı

Kestane mantarı yetiştiriciliği
Çeşit özellikleri
Agaricus campesteris, Kestane mantarı kahverengi şapkalı, beyaz saplı, hasatlıklara dayanıklı, sıkı dokulu bir çeşittir. 5-15 cm çapa ulaşabilen kestane mantarı taze pazarda bu özelliği nedeniyle tercih edilir.

Yetiştirme özellikleri
Nemi yüksek, iyi parçalanmış kompostta iyi sonuçlar verir.

Kompost
FAZ I – Kompost nemi at gübreli kompostlarda %69-%71, sentetik kompostlarda %72-%74 arasında; azot seviyesi %1,8 olmalıdır.

FAZ II – Pastörizasyon çıkışında kompost neminin at gübreli kompostlarda %66-%68, sentetik kompostlarda %68-%70 arasında; azot seviyesinin %2-%2,4 arasında; amonyak seviyesinin %0,05 altında olması önerilir.

Misel ekimi
Pastörize edilmiş kompostun 1 tonu için 6 kg misel kullanılması yeterlidir. Ön gelişme süresini kısaltmak için normalden biraz daha fazla misel ekilmesi önerilir.

Kuluçka dönemi
12-15 gün süren misel sarma ve kuluçka dönemi boyunca kompost sıcaklığı 23-27 oC arasında olmalıdır. Bu dönemde beyaz türlere göre daha az havalandırma, daha yüksek karbondioksit oranı, serin ve durgunca hava ister.

Topraklama
Mantar kalitesinin ve veriminin yüksek olması, örtü toprağı olarak su tutma kapasitesi yüksek olan torf kullanımı ile mümkündür. 4-5 cm arası toprak kalınlığı ve %72-75 arası toprak nemi idealdir.

Bunu da oku :  Yetiştiricilikte kullanılan malzemeler

Miseller torfun 2/3 üne geldiğinde, genellikle 8. Gün, örtü toprağı kompost tabakasına kadar tırmıklanır. Tırmıklamadan 1 gün önce toprak yeterince nemlendirilmiş olmalı; tırmıklamadan 24 saat sonra bolca havalandırılmalıdır

Yetiştirme
Yetiştirme döneminde oda sıcaklığı 16-18 ºc, kompost sıcaklığı 18-20 ºc arasında tutulmalıdır. Karbondioksit oranı 1000-1200 ppm seviyesinde olmalı ve oransal nem %92 seviyesine çıkartılmalıdır.

Hasattan 1-2 gün önce oda sıcaklığının biraz düşürülmesi ve oransal nemin %85 seviyesine indirilmesi, mantar kalitesini arttırır ve büyük boy mantar oluşmasını teşvik eder

Hasat
Üretim koşullarının ayarlanması ile normal boyda veya iri mantar üretimi sağlanabildiğinden pazar isteklerine göre ürün elde etmek olasıdır. Büyük kahverengi şapkası, beyaz sapı ile tüketiciler için farklı bir seçenektir. erkel

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 28 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment