İstiridye mantarı üretim sertifikası

İstiridye mantarı üretim

İstiridye mantarı üretim sertifikası
Günümüzde oldukça popüler hale gelmeye başlayan istiridye mantarı, hem lezzeti hem de besleyici özellikleriyle tüketiciler tarafından tercih edilmeye başladı. İstiridye mantarı piyasada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantar ile rekabet konusunda oldukça hızlı ilerliyor. Hal böyle olunca piyasadaki talebi karşılamak üzere istiridye mantarı üretimi yapanların sayısı da hızlı bir şekilde artıyor. İstiridye mantarı üretimi ile ilgili ayrıntılı yazımızı okuduysanız bu işin ne kadar karlı bir iş fikri olduğunu anlamışsınızdır.

İstiridye mantarı üretimi yapabilmek için bir tesis ve ürettiğiniz mantarları pazarda satabilmeniz için istiridye mantarı üretim sertifikası ve bir takım resmi belgelere sahip olmanız gerekmektedir. Eğer ürettiğiniz mantarları toptancıya satacaksanız yalnızca mantar üretim sertifikası sahibi olmanız yeterli olacaktır. Ancak ürettiğiniz mantarı market, yemek üreticileri vb. gibi potansiyel alıcılara satmayı düşünüyorsanız vergi levhası, belediye ruhsatı gibi belgelere de ihtiyacınız olacaktır. Potansiyel alıcılar için tercih sebebi olabilmeyi sağlayan bazı belgeler de mevcuttur. Ancak bu belgeler yasal üretim için gerekli değildir.

Dünya genelinde 69.000 farklı mantar türü kayıt altına alınmış olup zehirli, zehirsiz ayırt etmek çok zordur. Bu nedenle daha doğal ve zehirsiz olan kültür mantarı yetiştiriciliğine önem veriliyor. İlk olarak Fransa’da başlayan kültür mantarı yetiştiriciliği Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmaya devam ediyor. Türkiye’de bu işi yapmak isteyenler için ücretsiz eğitimler yanı sıra devlet desteği sağlanmaktadır. Yazının devamında devlet desteği ile ilgili detayları da paylaşacağız.

Halk Eğitim Merkezleri: Mantar yetiştiriciliği konusunda eğitim almak için ilk tercih edeceğiniz kurum HEM (Halk Eğitim Merkezi) olmalıdır. Her ilçe de bir ya da birden fazla noktada bulabileceğiniz bu kurumlarda ihtiyaç duyulan eğitimler açılmaktadır. Eğitimlerin açılabilmesi için 12 kişilik kayıt kontenjanına ulaşılması gerekir. Bunu sağlamanın en kolay yolu sosyal medya sayfalarında sizin gibi düşünen insanlarla bir araya gelerek birlikte hareket etmektir. 12 Kişi ve üzeri bir grup oluşturduğunuzda size en yakın merkeze giderek başvurunuzu yapın.

Bunu da oku :  Kendi kompostunu hazırla

İşkur Kursları: Türkiye İş Kurumu sadece iş bulmakla kalmıyor aynı zamanda meslek edindirme çalışmaları kapsamında kurslar düzenliyor. Eğitim alabileceğiniz kurslardan biri de mantar yetiştiriciliği olup, belirli sürelerde açıldığı için güncek kursları takip etmeniz gerekir.

Kurslar 192 Saat Sürmektedir

İstanbul’da mantar yetiştiriciliği eğitimi veren kurumları özetle tanıdıktan sonra şimdi dilerseniz eğitim süreci ve içeriğine bakalım. Başlıkta da belirtildiği gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda eğitim 192 saat sürecek şekilde planlanmıştır. Eğitim içeriği birden fazla modülden oluştuğu için biraz zaman almaktadır. Şimdi dilerseniz eğitim sürecinde ele alınacak konuları başlıklar halinde görelim.

Üretim Tekniklerinin Araştırılması: Eğitimin ilk aşamasında üretime geçmeden önce gerekli olan hususlar ele alınmaktadır. Basit gibi görünse de emin olun çok önemli detayları içermektedir. Özellikle uygulamanın yapılacağı alan, ışık ve nem gereksinimi ile gerekli malzemeleri bu aşamada öğreneceksiniz.

Toprak (Kompost) Hazırlığı: Eğitimin ilerleyen aşamasında en önemli husus olan kompost hazırlanması süreci başlayacaktır. Bilmeniz gereken en önemli detaylardan biri olup, birçok teknik kullanılmaktadır. Organik, İnorganik ve tampon olarak 3 gruba ayrılan kompost işlemi mantar yetiştireceğimiz toprağın hazırlanması olarak da bilinir. Aslında hazırlayacağımız madde topraktan öte gübre olacaktır. Organik gübre kullanmak isteyenler için bitkisel ve hayvansal karışımlar kullanılabilir.

Organik Kompost İçin Gerekli Maddeler: Özellikle Anadolu’da yaşayanların kolayca elde edebileceği buğday, çavdar ve çeltik sapları işinizi hayli kolaylaştıracaktır. Bunun dışında mısır yetişen yerlerde parçalanmış mısır sap ve koçanları da ihtiyacınız olan bitkisel kompost için yeterli olur. Bunun dışında pirinç yetişen yerlerde pirinç kavuzu ve çayır otları da kullanılabilir. Hayvansal kompost maddelerinde ise başta taze at gübresi ön plana çıkmaktadır. Bunun dışında yine tavuk, güvercin, koyun ve keçi gibi hayvanların gübreleri de kullanılmaktadır.

İnorganik Kompost: Günümüzde hayli yaygın olan kimyasal madde kullanımı maalesef mantar yetiştiriciliğinde de yaygındır. İnorganik kompost dediğimiz bu uygulama da azotlu gübreler dediğimiz ve bomba yapımında da kullanılan amonyum nitrat, sülfat, üre ve potasyum nitrat kullanılmaktadır. Değerli arkadaşlar insan sağlığı için mümkün mertebe bu maddelerden uzak durarak daha sağlıklı olan organik maddeler kullanınız.

Bunu da oku :  Yaprak mantarının yararları

Tampon Kompost: Bu modülün son aşamasında kompostun PH değerini ayarlayabilmek için gerekli olan kireç, mermer tozu ve alçı gibi malzemelerin nasıl kullanılacağına dair bilgi verilmektedir.

Pastörizasyon:
Kompost hazırlama işleminden sonra en önemli aşama olarak artık sterilizayon eğitimine geçeceğiz. Burada PH seviyesini 8 yaparak hazırladığımız kompostun %70-%80 oranında nemli tutulmasını göreceğiz. Çünkü mantar yetişmesinde en önemli husus nemdir. Güneşe gerek duymayan bu bitkinin en çok ihtiyacı nem olmaktadır. Tabii ki bu nem oranı oldukça önemli olup, pastörizasyon başlangıcı ile bitişi arasında nem düşüşü olması gerekir.

Pastörize Süreci ve Bitişi: Hazırladığımız kompost türüne göre pastörize süreci bulunmaktadır. Hayvansal maddelerden özellikle at gübresi ile hazırlanan kompost 10. gün bitkisel maddelerden buğday ve çeltik sapından elde edilen kompostu ise 16. Günde sterilizasyon aşamasına geçireceğiz. Bu aşamada mantar misellerine zarar verebilecek olan maddeler ve hastalıkların yok olması sağlanır. Böylece bitki sağlığı konusunda deneyim kazanmış olursunuz. Sterilizasyon sürecinden çıkarmak için amonyak kokusunun tamamen yok olduğuna dikkat etmek gerekir.

Mantar Yetiştirme Kursları Ücretli mi?
Yazının giriş kısmında da belirtildiği gibi bu eğitimi daha çok Halk Eğitim Merkezlerinde bulabilirsiniz. Tarihi geçmişi bir aşıra yaklaşan HEM ler aslında ücretsiz olmasına karşın bağış adı altında ücret talep edilmektedir. Çünkü yasa koyucu ücret alınmayacağını sadece durumu iyi olan kursiyerler isterlerse bağış yapabileceğini belirtmiştir. Kurs yöneticileri bağışı neredeyse zorunlu hale getirmektedir. Bu nedenle belirli bir ücret istenirse şaşırmayın.

Bunu da oku :  Gribe karşı istiridye mantarı

Devlet Desteklerinden Yararlanın
Bu işi kendi tüketiminiz için yapmanız çok mantıklı olmayacaktır. Bu nedenle bir iş, bir meslek ve kazanç fırsatı gözüyle bakmalısınız. Bunun için eğitimler yanı sıra üretim tesisi kurmak için devlet desteklerinde yararlanabilirsiniz. Tesis dediysem devasa bir merkez demedim 2-3 oda büyüklüğünde bir yer olsa yeterlidir.

IPARD ve Tarım Bakanlığı Ortak Çalışma Yürütüyor
Mantar yetiştiricileri içinde desteklerin yer aldığı IPARD Avrupa Birliği tarafından sağlanan bir destek olup, aday ülkelerde bu olanaklardan yararlanmaktadır. Türkiye’de bu desteklerin yönetimi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK tarafından sağlanmaktadır. Bunun için yaşadığınız yere en yakın noktada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müdürlüklerine müracaat etmelisiniz.

500.000 Euro ya Kadar Destek
Mantar yetiştiriciliğinin de dâhil olduğu IPARD destekleri minimum 5000 euro olmak üzere 500.000 Euro’ya kadar yükselebilmektedir. Yapacağınız iş ve ihtiyacınız olan finansman sağlanmaktadır. Koşulları başvuru esnasında kurum yöneticilerinden öğrenebilirsiniz.

Bazı İllerde Geçerli (Şehirler Arasında İstanbul ve İzmir Yok)
Verilen destekler sadece bazı illerde geçerli olup, özellikle kırsal alanda yaşayan, iş yapan insanları kapsamaktadır. Bu işi İstanbul’da yapmak istediğinizde maalesef destek alamazsınız. Aynı durum İzmir içinde geçerli olmasına karşın Ankara’da yaşayanlar desteklerden yararlanabilir. Aşağıda yer alan listede destek verilecek illerin listesi yer almaktadır. Bu illerde yaşıyor ya da iş kurma imkânınız varsa destek alabilirsiniz. Uygulama şuan için 2020 yılına kadar geçerli olup, yeni destekler ile süre uzatılacağını düşünüyorum.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 87 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment