Mantar ve nem

mantarhane ve nemlendirme

Mantar ve nem
Mantarın gelişmesi için hem toprak neminin hem de hava oransal neminin yüksek olması gerekir. Zaten doğada da belli dönemlerde ortaya çıkışının asıl nedenlerinden birisi nemdir. Mantarlar genellikle yağmurlardan sonra toprağın ve havanın nemli olduğu dönemlerde aktif hale geçerek, gelişmeye ve şapka oluşturmaya başlar.

Yetiştiricilikte de hem kompost hem de hava nemi büyük önem taşır. Mantar misellerinin gelişmesi için oransal hava neminin % 70-90 civarında olması gerekir. Daha düşük nemde kompost su kaybeder ve misel gelişmesi yavaşlar. Daha yüksek oransal nemde ise birçok hastalıkların gelişmesi için elverişli ortam doğar. Şapka oluşturma döneminde yetiştirme odalarının % 70-80 oranında nem bulunmalıdır. Kuru atmosferde örtü toprağı hızla nem kaybeder, primordium gelişimi geriler, oluşan genç primordiumların yüzeyleri esmerleşir. Böyle primordiumların oluşturduğu mantarlar hem küçük kalır, hem de üzerlerinde çatlaklar ve pullanmalar meydana gelir. Ürünün miktarı ve kalitesi azalır, rengi bozulur.

? Havalandırma sonrası, üretim odasının nemi düşer. Üretim odasına su püskürtme ile ortam nemlendirilir.
? Taslak oluşumu ve şapka gelişimi için uygun oda nemi sırası ile % 90 ve % 80-85’dir.
? Ortamda taslaklar görünür görünmez, oda içi nem % 85’e düşürülmelidir.
? Aşırı ortam nemi ortamda oksijen yetersizliğine neden olur. Bu misel gelişimini engelleyebilir. Bu durumda, torbalardaki ortamlarda şapka gelişimi gecikir ve engellenir.

? Eğer hem odanın hem de ortamın nem içeriği düşük ise mantar gelişimi, su yetersizliğinden dolayı durur.
? Bu durumda genç mantarların şapkaları erkenden açılır ve sporlarını yayarlar.
? Sulama özellikle çevre neminin düşük olduğu kuru dönemde önemlidir.

Bunu da oku :  Mantar ve sıcaklık

? Bu dönemde nispi nemi yükseltmek için üretim odası sık sık sulanmalıdır. Sulamanın az ve sık olması tercih edilir. Örneğin 1 günde 10-15 kova suyu 2 defada vermektense, 5-6 defa 2-3 kova su vermek tercih edilmelidir
? Mantar torbalarına direkt olarak su uygulamasından kaçınmak gerekir, su damlaları taslaklara zarar verir ve patojenlerin zarar vermesini kolaylaştırır. Üreticiler üretim odasının yerlerini ve torbaların etrafını sulamalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 49 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment