İstiridye mantarı besin değeri

İstiridye mantarı besin değeri

İstiridye mantarı besin değeri
Normal olarak istiridye mantarı gövdesinin sadece yüzde on kadarı kuru kütledir, geri kalan yüzde doksanını ise su oluşturur. Bu kuru kütlenin içeriğini şöyle açıklayabiliriz:

Karbonhidratlar:
istiridye Mantarlar, bitkiler gibi fotosentez ile karbonhidrat oluşturmadıklarından pirinç, mısır yada yada patates gibi yiyeceklerde bulunan yeşil bitki nişastasından yoksundurlar. Buna karşın onlara tat veren az miktarda şeker içerirler (özellikle mannitol).

Hücre zarları böceklerin vücut yapılarını oluşturan kitin benzeri bir hidrokarbondan oluşmuştur. İnsanlar bu maddeyi sindiremeyip hemen hemen değişmeden dışkılarlar. Bu gün bu lifli maddenin sindirim kanallarında ne gibi yararlı fonksiyonları olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ama büyük bir olasılıkla bitkisel besinlerdeki selüloz lifleriyle aynı işlevi görmektedirler.

Proteinler:
istiridye Mantarlar esas olarak enzimlerden oluşurlar ve yaşamsal önemi olan bütün amino asitlerini içerirler. Hayvansal gıdalardaki proteinlerle karşılaştırıldığında mantarlar, kükürtlü amino asitleri çok daha azdır. Ayrıca bunlar pek çok bitkisel proteinlerden daha kalitelidirler ve çok miktarda tryptofan (indolylalanin) içerirler. Ne var ki 100 gram mantar sadece takriben birkaç gram protein içerir ve bu nedenle mantarları bir protein kaynağı olarak düşünemeyiz.

Bunu da oku :  Depresyona karşı tedavi - sihirli mantarlar

Yağlar:
Çok az miktarda vardır ve bu nedenle besin değeri açısından bir anlam ifade etmezler.

Vitaminler:
Esas olarak mantarlarda B-tipi vitaminler ve C-vitamini (askorbinasit) bulunmaktadır. Ancak bilindiği gibi C vitamini yüksek sıcaklıklara karşı hassas olduğundan mantarın pişirilme sürecinde büyük ölçüde yok olmaktadır.

Madensel tuzlar:
Mantarların yaş olarak ağırlıklarının takriben yüzde biri madensel tuzlardan oluşmaktadır. Büyük miktarlardaki kalsiyumdan başka besin değeri açısından dikkate değer miktarda kalsiyum, çinko, demir, manganez ve selenyum içerirler. Son yıllarda selenyumun değeri tartışılmaktadır. Çoğu mantar görece olarak çok selenyum içerirler. Mantarların biz insanların beslenme fizyolojisinde kapsadıkları önem ilk ve esas olarak işte bu önemli yaşamsal besin maddelerinin varlığından kaynaklanmaktadır.

Bu gün istiridye mantarlar düşük kalorili bir çeşni yemeğidir ama aynı zamanda yaşamsal madensel tuz içermeleri ve mide ve barsak çalışmalarını kuvvetlendirici yönleriyle de bizim için bir anlam ifade etmektedirler. Ayrıca tokluk duygusu vermeleri ve damak tadına hitap edişleriyle de mantarların soframızda belirli bir yerleri her zaman vardır.

Besin Değerleri
İstiridye Mantarı (100 g) içinde 35 kadar kalori mevcut.

Bunu da oku :  Mantar yiyerek zayıflanır mı?

Kalori Dağılımı: %11 yağ, %64 karb, %25 prot.

Besin Öğeleri Günlük İhtiyacın Karşılanma Oranı
? Niasin %37
? Riboflavin %30
? Tiamin %12
? Vitamin B6 %8
? Folat %10
? Demir %11
? Fosfor %18
? Magnezyum %7
? Bakır %18
? Manganez %8
? Selenyum %5
? Potasyum %18
? Çinko %8

İstiridye mantarı yüksek miktarda B vitaminleri içermektedir. Örneğin, B3 vitamini (niasin) içeriği istiridye mantarında başka sebzede bulunandan en az 500% daha fazladır. Ayrıca bu mantarda mevcut demir miktarı, kırmızı et ve kümes hayvanlarından önemli ölçüde daha fazladır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 132 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment