Hindistan’da Mantar ve Mantarcılık: Yenilikçi Bir Tarım Yolculuğu

Hindistan'da Mantar ve Mantarcılık

Hindistan’da Mantar ve Mantarcılık: Yenilikçi Bir Tarım Yolculuğu Hindistan, zengin kültürel mirası ve çeşitliliğiyle bilinen büyük bir ülkedir. Ancak, tarım sektöründeki çeşitlilik, sadece geleneksel ürünlerle sınırlı değildir. Son yıllarda, ülkede mantar ve mantarcılık konusunda gözle görülür bir artış yaşanmıştır. Bu, hem ekonomik hem de besinsel anlamda önemli bir gelişmedir. Hindistan’ın Mantar Yetiştiriciliği: Artan İlgi ve Fırsatlar Hindistan’ın farklı iklim koşullarına sahip olması, çeşitli mantar türlerinin yetiştirilmesi için uygun ortamlar sunar. Bu durum, Hindistan’ı mantar yetiştiriciliği için potansiyel bir cennet haline getirir. Özellikle kuzey bölgelerindeki serin iklim, mantar yetiştiriciliği için ideal…

Read More

Dünyanın en ağır mantarı alıcısını bekliyor

Dünyanın en ağır trüf mantarı

Dünyanın en ağır mantarı alıcısını bekliyor Dünyanın en tanınmış trüf mantarı satıcılarından Sabatino Truffles şirketi, geçen hafta İtalya’da dünyanın en büyük beyaz trüf mantarı örneğini bulduklarını açıkladı. 1 kilo 900 gram ağırlığındaki mantar için daha şimdiden 1 milyon doların (2 milyon 230 bin TL) üzerinde teklifler geldiği ancak dev mantarın gelecek hafta New York’ta açık artırmada satılacağı açıklandı. Dünyanın en ağır mantarı alıcısını bekliyor. 1 kilogram 890 gram ağırlığı ile dünyanın en ağır mantarı olarak kabul edilen mantar için çılgın bir teklif geldi. Çinli bir işadamı trüf mantarı için tam…

Read More

Pisi pisine bir ölüm: Mantar zehirlenmesi

zehirleyen mantar

Pisi pisine bir ölüm: Mantar zehirlenmesi Burdur, yol kenarında köylülerin sattığı mantardan yiyerek zehirlenen gazeteci Tayfun Talipoğlu mantar zehirlenmelerini yeniden gündeme getirdi. Biyolog Dr. Barbaros Çetin, mantar türleri, zehirlenme nedenleri ve çeşitleriyle, bu soruna karşı yapılabilecekler hakkında bilgi verici bir yazı hazırladı Ükemizde her yıl çok sayıda mantar zehirlenmesi meydana gelmekte ve bunların birçoğu maalesef ölümle sonuçlanmaktadır. Ölümlü vakaların çoğuna kırsal kesimden büyük kentlere göç etmiş ve kentlerin çevre semtlerinde ormanların yakınına yerleşen insanlarımız arasında sıkça rastlamaktayız. Örneğin İstanbul. Bunun nedenlerinin başında bu konularda yeterince eğitimi olmayan vatandaşlarımızın göç etmiş…

Read More

Dictyophora; Koklayan kadınları etkileyen gizemli mantar

Dictyophora

Dictyophora; Koklayan kadınları etkileyen gizemli mantar Hawaii’de volkanik arazilerde yetişen ve nadir görülen bir mantar türünün yarattığı etki herkesi şaşırttı. Koklayan kadınları orgazm eden mantar bilim insanlarının da dikkatini çekti ve dikkat çekici araştırma sonuçlarına ulaşıldı. Kadınları kokusuyla orgazm ettiğine inanılan ve Hawaii’nin volkanik yamaçlarında yetişen mantar türü ilginç etkisiyle dikkatleri üzerine çekti. 2001 yılında John Halliday ve Noah Soule isimli araştırmacılar tarafından incelenen mantarın, Dictyophora familyasından bir mantar olduğu ortaya çıkartıldı. Dictyophra türü mantarların tümünün erkek cinsel organını andırması mantarın dikkat çekiciliğini arttırdı. ARAŞTIRMAYA KATILAN KADINLARIN YARISI ORGAZM OLDU…

Read More

Bu mantar plastik yiyerek besleniyor

Plastik yiyen mantar

Bu mantar plastik yiyerek besleniyor Plastik atık sorununu ortadan kaldırabilecek bir çözüm bulundu. Yeni keşfedilen bir mantar türü, plastik yiyerek besleniyor. Bu mantarlar plastik atıkları ortadan kaldırabilir! Plastiklerin düzenli depolama alanlarında parçalanması yaklaşık bin yıl sürebiliyor. 65 yıl önce başlanan plastik üretiminden günümüze 8,3 milyar ton plastik üretildi. Bu plastiklerin yüzde 70?inin şu anda çöpte olduğu göz önüne alındığında önemli bir plastik atık sorunuyla karşı karşıyayız. Plastik yiyen mantar Plastikleri yapısında xenobiyotik nedeniyle organik olarak parçalanmak neredeyse imkansızdır. Başka organizmaların ölü bitki ya da hayvanlar üzerine beslendikleri gibi plastik üzerinde…

Read More

Trüf mantarı Türkiye iklimini sevdi

Trüf mantarı

Trüf mantarı Türkiye iklimini sevdi Orman ve Su İşleri Bakanlığınca uygulanan ve gelecek yıl sonu tamamlanması planlanan “Trüf Mantarı Eylem Planı”, çalışmaların verimliliği dolayısıyla 2019’u da kapsayacak şekilde uzatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğü, üniversitelerle yaptığı işbirliğiyle dünyada “kara elmas” olarak anılan ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında 2 bin 450 dekar alanda trüf ormanı kurmayı hedefleyen Bakanlık, bu hedefin 2 bin 60…

Read More

Çörek mantarı; yaşlanmayı yavaşlatan besin

Çörek Mantarı - Boletus edulis

Çörek mantarı; yaşlanmayı yavaşlatan besin Çörek Mantarı – Boletus edulis ABD’li bilim insanlarına göre, çörek mantarının düzenli olarak tüketilmesinin gençliği uzatıyor, çünkü içinde yaşlanmayı yavaşlatan iki antioksidan var. Pensilvanya Üniversitesi’nin internet sitesinde yayınlanan habere göre bilim insanları, mantarlarda çok miktarda ergotionein ve glutation antioksidanların bulunduğunu tespit etti. Bu maddeler, oksidasyon reaksiyonları sırasında serbest radikallerin – eşleşmemiş elektronları olan oksijen atomların – hücrelere verdiği hasarlar gibi oksidatif stresin olumsuz etkisini nötralize etmeye yardımcı oluyor. Pennsylvania Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robert Beelman, Hiç şüphesiz mantarlar bu iki antioksidana sahip dedi. Bilim insanları, ergotionein…

Read More

Doğanın gizli hazinesi: mantar

kahverengi mantar, çam kozalağı

Doğanın gizli hazinesi: mantar Mantarları yeteri kadar tanıyor muyuz? Mantarlardan yeteri kadar faydalanıyor muyuz? Mantarları doğru temizleyip, pişiriyor muyuz? Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, organik maddeleri karbon ve azot kaynağı olarak kullanabilen bir organizmadır. Yani dışarıdan beslenir. Zehirli olan mantar türleri bulunsa da, bizim burada ele aldığımız yenebilir mantarlar, büyük ölçüde sudan oluşan ve aroması nedeniyle bizlere çekici gelen bir besindir. 100 gram mantarın içeriğinde yaklaşık 2 – 5 gram protein, 4 – 6 gram karbonhidrat ve sadece 0,3 – 1 gram yağ bulunur. Geri kalanı sudur. Ancak…

Read More

Yaprak mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılmaz?

Yaprak mantarı

Yaprak mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılmaz? Yaprak mantarı nedir? Size hiç bilimsel adını falan filan yazmaya gerek yok şekli istridyeye benzeyen her bölge de farklı bir isimle anılan yaprak mantarı olarak da bilinen mantar. Şu anda moda gibi tüm Türkiye^de bu mantar inanılmaz bir ivme kazandı ve her şehirde kompostcçusu ve üreticisi çoğalmaya başladı. Her firmanın konuştukları ve verileri farklılık göstermektedir. Herkesin mantar yetiştirme yöntemi farklı. Askı sistemi yapan da var yere koyanda, ranzada yapan ya da seralarını değerlendiren, ahırlarını ya da tavuk çiftliklerini değerlendiren de, evin bodrumu neden boş dursun…

Read More

Doğal mantarların nesli tükeniyor

toplanmış mantarlar

Doğal mantarların nesli tükeniyor Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Suni gübrelemenin ve yaban otu ilaçlarının gelişigüzel kullanılması ve sık tercih edilmesi, doğal ortamda yetişen mantarların neslini tüketiyor” dedi. Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda doğal ortamda yetişmekte olan mantarlarda azalma gözlemlendiğini belirtti. Bunun başlıca nedenleri arasında yanlış ve dikkatsiz yapılan suni gübrelemenin olduğunu dile getiren Karadeniz, şöyle devam etti: “Bölgemizde oldukça sık görülen ve doğal ortamda yetişen mantarların sayısında ve neslinde bir azalma olduğunu görüyoruz. Özellikle bu aylarda toplanan mantarların çarşı ve pazar yerlerinde…

Read More