Mantarların yaşama etkisi

macrolepiota procera, TomLight

Mantarların yaşama etkisi
Atmosferin Şeklinde Hatta Canlıların Boyutunda Bile Etkili Olabilen Mantarlar
Milyonlarca yıl önce mantarlar topraktan çıkan bitkileri büyümeden çürütmüştür. Ne var ki doğa yine kendi çözümünü bulmuş fakat bu sırada da bazı dengeler değişmiştir. Sözlük yazarı dorian greyfurtun araştırmasıdır, buyursunlar.

300 milyon yıl civarı önce mantarlar bitkilerin yaşamasına pek izin vermiyorlardı. Bitki topraktan çıkınca mantar höt diye tebelleş olup bitki büyüyemeden skertiyordu onları. Fotosentez olayı pek olmadığı için atmosferdeki oksijen oranı 20 % civarındaydı.

Tabi bitki de inat. Onca yıl eziyetten sonra zamanla ki kaç milyon yıl bilemedim, didin sen, evril, mantarların yıkamayacağı lignin i üret. (Sentezle mi denir bilemedim). Artık bitkilerin yapısında lignin vardı. devran dönmüştü. Mantarlar akıllı olsundu.

Mantarlar bitkinin yapısındaki lignin maddesini yıkamıyor/çürütemiyorlardı. Lingin de bu arada odunun ham maddesi, selüloz falan bişeler. İşte yapısında odun olunca bitkiler gelişmeye başladı, ağaçlar evrildi, bitkiler mantarlara galip geldi.

Fotosentez olayı da başlayınca atmosferden karbondioksit emildi oksijen verildi. yani CO2 alındı O2 verildi.C nerde? karbon noldu? karbon bitkilerin ve ölü bitkilerin odunların vücudunda kaldı. Mantarlar odunu yıkıp karbonu açığa çıkaramayınca atmosferdeki karbon oranı azaldı ve oksijen oranı %30 lara çıktı.

Bunu da oku :  Yemiyorum ki, satıyorum!

Aşırı oksijen olunca canlılar fena halde gelişti. Elma kadar karıncalar türedi. Örümcekler gafam gadar, yusufçuklar ise bir kartal büyüklüğünde oldular. Bilmiyorum dinozorlar da bu dönemde mi yaşadı ama muhtemelen öyledir.

Mantarların lignin maddesini yıkabilecek enzimi geliştirip evrilmeleri 50 milyon yıl sürdü.Hareket yapma hareketin kralını görürsün diyen mantarlar lignini yıkmaya başlayınca rekabet eşitlendi. Odun yıkılıp içindeki karbon da atmosfere geri salınınca oksijen oranı günümüzde olduğu gibi % 20 civarına düştü ve bu da günümüz yaşamını şekillendirdi.

Fungus takımı lignini yıkabilme yeteneklerini geliştirmeselerdi şu an nasıl bir dünya olurdu ya da insan ırkı varolabilir miydi hayal etmek pek kolay değil.

İyi olmuş yalnız gafam gadar örümcekle uğraşılmazdı, gelişmesin o kadar pezevenkler.

Kaşarlı mantarı zaten çok severdim artık daha bir saygı duyuyorum. bu bilgilerin kaynağı yaklaşık 4 yıldır yürüttüğüm araştırmalardır.

Şaka lan şaka aha kaynak

Documentary After Life The Strange Science of Decay

Edit: kaldırmışlarsa yutubdan da tekrar aranarak bulunur. Arama adı; after life – the science of decay

Bunu da oku :  Mantar deyimleri

not: Belgeselin konusu, bir mutfakta olabilecek besinleri 2 ay boyunca açıkta bırakıp çürümelerine izin verip döngüyü gözlemliyorlar. çok harika bir şey mutlaka izleyin. ( şeyler.ekşisözlük )

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 29 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment