Bu mantar plastik yiyerek besleniyor
Plastik atık sorununu ortadan kaldırabilecek bir çözüm bulundu. Yeni keşfedilen bir mantar türü, plastik yiyerek besleniyor. Bu mantarlar plastik atıkları ortadan kaldırabilir!
Plastiklerin düzenli depolama alanlarında parçalanması yaklaşık bin yıl sürebiliyor. 65 yıl önce başlanan plastik üretiminden günümüze 8,3 milyar ton plastik üretildi. Bu plastiklerin yüzde 70?inin şu anda çöpte olduğu göz önüne alındığında önemli bir plastik atık sorunuyla karşı karşıyayız.
Plastik yiyen mantar
Plastikleri yapısında xenobiyotik nedeniyle organik olarak parçalanmak neredeyse imkansızdır. Başka organizmaların ölü bitki ya da hayvanlar üzerine beslendikleri gibi plastik üzerinde beslenip beslenemeyeceğini araştıran Pakistanlı bilim insanları yeni bir mantar türü keşfetti. Aspergillus Tubingensis isimli toprak mantarının plastik üzerinde kolonileştiği keşfedildi. Mantarlar, daha sonra polimerlerin kimyasal bağlarını imha eden bir enzim salgılamaktaydı. Sadece birkaç hafta gibi kısa bir sürede polimer bağlarını parçalayabilen mantar türünün, plastik atık sorunu için çözüm olabileceği düşünülüyor.
Ayrıca plastik yeme konusunda bu mantarlar ilk değil. Bu yılın başlarında keşfedilen solucanlar, bir çantayı yemeye başladıktan 12 saniye sonra 12 miligram plastik azaltmıştı. Keşfedilen mantarın, parçalama işlemini bu solucanlardan daha hızlı yaptığı belirtiliyor.
Plastik yiyen mantarın atık arıtma tesislerinde kullanılması planlanıyor. Araştırmacılar, plastik yiyen mantarın gelişimi için gereken optimum sıcaklık ve pH koşullarını indirdiklerini belirtiyor. Plastik atık toplama alanların bu mantar ve solucanların kullanılması doğaya zarar vermeden atık probleminin önüne geçilmesini sağlayabilir.
Aspergillus Tubingensis resimleri
SDN