Mantar Zehirlenmelerine Dikkat

köygöçüren, zehirli mantarlar

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat
Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Ülkemizde vatandaşların topladıkları yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle mantar zehirlenmelerinde ciddi ve öngörülemez bir artış izlenmekte. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde (2013) mantardan zehirlenen kişi sayısı bin 706 iken, 2014 yılında bu sayı 3 kat artarak 11 Kasım itibariyle 5 bin 218’e yükselmiştir.

2014’ün son 4 ayındaki zehirlenme vaka sayısı şöyle:
Ağustos: 68, Eylül: 268, Ekim: 2 bin 133, Kasım: 502 (11 Kasım itibariyle)

Mantar Zehirlenmelerinin Belirtileri:
Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halusinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritm bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-bağırsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Bunu da oku :  Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi veya kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır. Başvurulan sağlık kuruluşu da, konu ile ilgili bilgi almak ve organ yetmezlikleri ve ölüme neden olabilecek mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehiri (antidot) temin etmek ve gerekli tedavi yöntemlerini danışmak için T.C Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde konuyla ilgili uzman doktorların 114 telefon hattıyla 7/24 danışmanlık hizmeti verdiği Ulusal Zehir Merkezi (UZEM)’e başvurmalıdır.
2014

Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 5]
(Visited 35 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment