Mantar hijyeni

mantar içi temizleme

Mantar hijyeni 1.Hijyenik Önlemler 1.1.Kompost yapımında Hijyen Kompost hazırlandığı yerin beton olmasında yarar vardır. At gübresinin ara depolaması sadece beton zemin olmalıdır. At gübresi ve diğer materyallerin yığıldığı yer daha önceden temizlenmeli, tozlar alınmalı suyla yıkanmalı ve %2’lik Formalin veya %2’lik Gevisol ile dezenfekte edilmelidir. Parçalama aletleri ve makineleri daha önceden temizlenmelidir. Kaba materyallerin parçalanmasında veya gevşetilmesinde önemli ölçüde toz birikimi meydana gelir. Bu tozlar mantar sporlarının karşıtı olan mikroorganizmaları taşır. Tozların yetiştirme yerlerine girmemesine, fermente olan veya pastörize edilen yığının üzerine sonradan uçmamasına özen gösterilir. Karışım 1. Fermantasyondan sonra…

Read More

Misel ön gelişme döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri

istiridye mantar çiftliği

Misel ön gelişme döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri Misel ekilmiş kompost odalara getirilmeden evvel odalar % 1lik formaldehit ve %1lik DDVP ile ilaçlanır. 2 gün kapalı tutulur ve havalandırılır. Oda girişine %1lik formaldehitli paspas veya kireç tozu konmalıdır. Bu şekilde hazırlanan odalarda misel ekimi yapılmış kompost torbaları iyice karıştırılıp bastırıldıktan sonra ranzalara yerleştirilir. Torbaların üzerinde kalan boş kısımlar dışa kıvrılarak üzerleri %1lik formaldehitten geçirilmiş ambalaj kağıdı ile kapatılır. Gazete vs. üzerinde baskı olan kağıt kullanılmamalıdır. Baskısız kağıt kullanmanın amacı, baskıda kullanılan boyadan kaynaklanabilecek küf, virüs vb. gibi zararlılardan korunmaktır.…

Read More

Örtü toprağı döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri

mantar örtü toprağı

Örtü toprağı döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri Misel ön gelişmesini tamamlayan mantar misellerinin baş bağlama aşamasına geçebilmesi için kompostun üzerine örtü toprağı olmaksızın da mantar yetiştirilebilir. Ancak verim, örtü toprağı kullanılmasına oranla büyük ölçüde düşer. Ayrıca örtü toprağı kompostun kurumasını önler ve kültür ortamını dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korur. İyi bir örtü toprağının, su tutma kapasitesinin yüksek, hava geçirgenliğinin iyi olması ve sulamadan sonra kaymak tabakası oluşturmaması gerekir. Örtü toprağını pH’ı 7.2-8.2 arasında ve azotlu bileşiklerce zayıf (toplam organik azot oranı % 0.7-0.8) olmalıdır. Örtü toprağında eriyebilir tuzların yüksek…

Read More

Ürün döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri

pastel mantar

Ürün döneminde kullanılan ilaçlar ve uygulama şekilleri Örtü toprağı serildikten 20-25 gün sonra hasat yapılmaya başlanır. 3.5-4 cm çap büyüklüğü alan mantarlar hasat edilirler. Eğer bu büyüklükteki mantarlar hasat edilmeden bırakılacak olurlarsa şapka ve sap büyümesi hızla devam eder, şapkanın sapla olan bağlantı kısmı yırtılır. Sap iyice uzar, şapka açılır ve alt kısımdaki siyah kahverengi lameller görülür. Bir süre sonra şapkanın kenarları yukarı doğru kıvrılır. Mantarın hasat zamanı, şapkanın henüz saptan ayrılmadığı yani açılmadığı dönemdir. Mantarda şapka açılması arzu edilmez. Çünkü açılmış mantarın ağırlığı aynı çaptaki açılmamış mantara göre daha…

Read More

Mantar üretiminde dezenfeksiyon

saman balyasında mantarlar

Mantar üretiminde dezenfeksiyon Kültür mantarı ve egzotik mantar üretiminde dezenfeksiyon çok önemlidir. Fungal ve bakteriyel hastalıklar mantar üretim seralarında da sorun yaratmaktadır. Uygulama konsantrasyonu, bakteriyel yükün fazla olması nedeniyle daha yüksektir. ? 10% toz klordioksit, mantar yetiştiriciliğinde üretim düşüşüne neden olan fungal hastalıklar, bakteriel ve viral hastalıklar ile mücadelede, özellikle de daha çok örtü toprağında görülen funguslar, hem kompost hem de örtü toprağında görülen funguslar, daha çok kompostta görülen funguslar ile mücadelede son derece başarılıdır. ? Verticillium fungicola verticillium psalliotae ile mücadele konusunda net sonuç verir. ? Nematod soruna doğru…

Read More

Depresyona karşı tedavi – sihirli mantarlar

sihirli mantarlar

Depresyona karşı tedavi – sihirli mantarlar Sihirli mantar olarak bilinen mantarlardaki bir halüsinojen maddenin, tedavi edilemez boyutta depresyon geçiren hastaları iyileştirmekte kullanılabileceği ortaya çıktı. BBC Türkçe’nin haberine göre, Imperial College London’dan bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 19 hastaya tek doz psilosibin adlı saykodelik madde verildi. Hastaların yarısından fazlası, bu maddeyi aldıktan sonra depresif hissetmediklerini belirtti ve beyin fonksiyonlarında değişiklik gözlemlendi. Psilosibinin depresyondaki kişiler üzerindeki olumlu etkileri yaklaşık 5 hafta sürdü. Ancak araştırmayı yürüten ekip, depresyon geçirenlerin bu yöntemi kendi kendilerine denememesi gerektiği uyarısında bulundu. Daha önce de psilosibin maddesinin zihni…

Read More

Zehirlenmelerde ilk yardım

Red waxy cap mushrooms

Zehirlenmelerde ilk yardım ZEHİRLİ MANTARLAR: Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine Amanita Muscarina ve Amanita Phalloides adı verilen iki cins zehirli mantar sebep olmaktadır. Amanita Muscarinanın zehiri yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğinden; bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi üç saat içinde zehirlenme belirtilerini gösterirler. Belirtileri: ? Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısı ilk belirtileridir. ? Bu belirtileri takiben karın adalelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seyirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür. Aman Dikkat! ? Hasta doktora yetiştirilmediği zaman şok ve koma hali kaçınılmaz olur ve solunum kifayetsizliğinden…

Read More

Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Rhodotus

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır? Karşılaşıldığında Neler Yapılır? Özellikle yaz aylarında artış gösteren mantar zehirlenmeleri hakkında bilmeniz gerekenlerini sitemizde sizlere sunuyoruz. Mantar Zehirlenmesi Ağaçlıklar arasında, kırlarda, kendiliğinden yetişen mantarların zehirsizlerini zehirlilerinden ayırmak çok zordur Bu sebeple, zehirsiz olduğundan emin olmadıkça kır mantarı toplayıp yememelidir. En garantisi, seralarda özel olarak yetiştirilen ve marketlerde Ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan mantarlardan alıp yemelidir. Zehirli mantarlar Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine “Amanita Muscarina” ve “Amanita Phalloides” adı verilen iki cins zehirli mantar sebep olmaktadır. A.Muscarina’nın zehiri yüksek ısıda bile tesirini kaybetmediğinden;…

Read More

Mantar zehirlenmesi 7 günde öldürebilir

zehirli kırmızı mantarlar

Mantar zehirlenmesi 7 günde öldürebilir Bahar aylarında mantar zehirlenmelerinin arttığını ve zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı, “Zehirli olan ve olmayan mantarlar arasındaki dış görünüş farkları, deneyim sahibi olmayanlar için ayırt edici özellikler değil, bu nedenle doğadan toplananların değil, kültür mantarlarının yenmesini öneriyoruz” diyor. Diyetisyen ise zengin besin içeriği ile mantarın güçlü bir antioksidan kaynağı olduğuna dikkat çekiyor. Selenyum ve potasyumdan zengin Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen mantarın, başta göğüs olmak üzere pek çok kansere karşı koruduğunu ve zengin bir içeriğe sahip olduğunu söylüyor. Selenyum, vitamin B2, potasyum, pantetonik…

Read More