Doğanın gizli hazinesi: mantar

kahverengi mantar, çam kozalağı

Doğanın gizli hazinesi: mantar
Mantarları yeteri kadar tanıyor muyuz? Mantarlardan yeteri kadar faydalanıyor muyuz? Mantarları doğru temizleyip, pişiriyor muyuz?

Doğanın gizli hazinesi olarak kabul edilen mantar, organik maddeleri karbon ve azot kaynağı olarak kullanabilen bir organizmadır. Yani dışarıdan beslenir. Zehirli olan mantar türleri bulunsa da, bizim burada ele aldığımız yenebilir mantarlar, büyük ölçüde sudan oluşan ve aroması nedeniyle bizlere çekici gelen bir besindir.

100 gram mantarın içeriğinde yaklaşık 2 – 5 gram protein, 4 – 6 gram karbonhidrat ve sadece 0,3 – 1 gram yağ bulunur. Geri kalanı sudur.

Ancak bazı vitaminler ve mineral tuzlar açısından oldukça zengindir. Bu yüzden düşük kalorilidir ve kilo kontrol programlarında rahatça tüketilebilir.

Et yerine iyi bir kaynak olabilir
Mantarların içeriğinde şu vitamin ve mineraller bulunuyor
-Selenyum: Vücut hücrelerini kalp hastalıklarına, kansere veya diğer yaşlılık hastalıklarına neden olabilecek hasarlara karşı, antioksidan olarak çalışan bir mineral olan selenyum, bağışıklık sistemi ve erkeklerin üreme fonksiyonları için çok önemlidir. Mantarların bir porsiyonunda 8 -22 mg selenyum bulunur.

Bunu da oku :  Mantar beyin kanaması riskini azaltıyor

– Bakır: Oksijenin vücudumuzda dolaşmasını sağlayan alyuvar yapmaya yarar. Kemik ve sinirlerin sağlıklı olmasına yardım eder.
– Potasyum: Genel olarak beslenmede yeterince alınmayan çok önemli bir mineraldir. Tansiyonu kontrol etmeye yarar, normal sıvı ve mineral dengesini sağlamakta görev alır. Ayrıca, kalp dahil, sinir ve kasların doğru çalışmasında rol oynar. Mantarlar, her bir ölçüde 267 – 407 mg. potasyum içerir.
– D vitamini: Mantarlar, D vitamini olan tek doğal besin kaynağıdır. Osteoporoza bağlı kalça kırıkları, D Vitamini alınması halinde büyük bir oranda azalabiliyor.
– B vitamini: Mantarlar ayrıca, B vitamini içerir. Bu vitaminler, proteinlerin, yağların ve karbonhidratların çözülerek, enerji olarak kullanılmasında yardımcı olur.
Mantarlar, et yemeyenler için de çok önemli bir kaynak olabilir.

Bazı küçük ayrıntılar kilo vermeye yardım eder
Başarmaya çalıştığımız ne olursa olsun, çok çalışmak değil, “doğru” çalışmak daha etkin olur. Bunlardan bazılarını bugün sizinle paylaşmak istedim.

Doğru hedefler saptamak
Doğru hedefler saptamak, önemli bir ilk basamaktır. Birçok kişi, sadece tek hedefe odaklanıyor: Kilo kaybetmek. Ancak, asıl uzun vadeli kilo değişikliğini gerçekleştirecek beslenme ve egzersiz değişikliklerine odaklanmak gerekir.
Başarılı kilo yöneticileri, her seferinde aşağıdaki kriterlere uygun faydalı iki veya daha fazla hedef seçen kişilerdir. Etkili hedefler şunlardır:
– Açık ve net uygulanabilir
– Bağışlayıcı (Mükemmel değil)
“Daha fazla egzersiz yap” ideal bir emirdir, ama açık ve net değildir.
“Günde 8 km. yürü” açık, net ve ölçülebilirdir. Ama, daha yeni başlıyorsanız bunu uygulayabilir misiniz?
“Günde 30 dakika yürü” daha gerçekçidir. Ama, bir gün eğer işten çıkamadıysanız ve bir diğer gün yağmur varsa ne olacak?
“Haftada 3-4 gün 30-40 dakika yürü”, açık, uygulanabilir ve bağışlayıcıdır. Kısaca, harika bir hedef!

Bunu da oku :  Mantar tozu

Başarı ödülü
Kontrolünüzde olan ödülleri, özellikle ulaşmakta zorlandığınız davranışsal hedeflerinizi gerçekleştirmenizi desteklemek için kullanabilirsiniz. Etkin bir ödül, arzu edilen, zamanlaması doğru ve sizin hedefe ulaşmanıza uygun olandır. Uygulamak istediğiniz ödül, somut olabilir. Örneğin bir CD veya ücreti daha yüksek bir şey satın almak.

Günlük yazmak
Kişinin kendisini izlemesi, aldığı kaloriyi, sebze ve meyve porsiyonlarını izlemesini de sağlar. Bir davranışın izlenmesi, davranışı arzulanan yönde değiştirir ve sizinle diyetisyeninizin gözden geçirebileceği “gerçek zamanlar”la ilgili kayıtlar oluşturur.

Sık sık tartılmak yerine, kilonuzun kaydını tutan bir grafik daha bilgilendirici olabilir.
Bir gün dikkatli yemenin ve egzersiz yapmanın, ertesi günkü kilonuz üzerinde ölçülebilir bir etkisi olmayabileceğini hatırlayın. Bugünkü kilonuz, programınızı dün ne kadar iyi takip ettiğinizin ölçüsü değildir. Çünkü vücut suyunuzun miktarı, vücut yağınızın miktarından çok daha fazla değişir.

Zincirleme etkiyi engelleyin
Tetikleyici işaretleri kontrol etmek, sosyal veya çevresel olarak nelerin yemeyi tetikleyeceğini bilmek ve sonra bu davranışları değiştirmeyi sağlar. Örneğin, televizyon seyrederken daha fazla yediğinizi sağlık günlüğünüzden öğrenebilirsiniz. Bu kayıtlar sayesinde televizyon seyrederken yememeye çalışırsınız.
Dilara Koçak – milliyet

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 50 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment