İstiridye Mantarı Üreticileri Dikkat II

istiridye mantarı

İstiridye Mantarı Üreticileri Dikkat II
1- KOMPOST
Arkadaşlar bu gün itibariye tüm misel üreticilerinin fiatlarını derlemiş, karşılaştırmış, hatta son olarak bu gün itibariyle Turkiyede ki tüm miseller üzerine yapmış olduğum çalışmayı tamamlamış bulunmaktayım. Hemen hepsinden açıkçası farklı isimler ve adresler vererek misel alıp test ettim. (Biraz casusluk gibi oldu ama) Buradaki amacım kendi üretimimdeki kaliteyi arttırmaktı. fiatlar değişiyor sadece 2 firma ön plana çıkıyor. Hele bir tanesi varki yerli üretim ancak üretici yurt dışından bir belgeyi web sitesinde sunuyor o aldığı belgeyi ücretini ödediğiniz taktirde 3 gün sabahtan akşam üstüne kadar giden herkese veriyorlar. Aslında katılımcı belgesi ama üretici gibi algılanıyor. Ve ürettiği miseller aşırı derecede kaitesiz olmasına rağmen piyasanın en pahalısı. Bunun dışında elde edilen mantarlarda tam anlamıyla rezalet.

Ayrıca sattığı kompostlar bomboş çıkan bir istanbul firmasıda batmanın eşiğine geldikten sonra akıllanıp insanlara çöpü satmaktan vazgeçip kaiteli misele geçmiş ama hala kendilerine güven duymamız için zamana ihtiyacımız var.

Her neyse konumuza gelelim.
Hazır kompost alanları daha önce uyarmıştım. Yine uyarıyorum. BU PİYASADA HAZIR KOMPOST ALARAK KAZANAMAZSINIZ.
Kaiteli Miselin 1 Ton için olan fiatı 100 Tl. Saman balyası-Kepek – Talaş gibi katkı maddeleri, bunların dezenfekte masrafları, nakliyesi, hiç hesaba katmıyorsunuz. Nasıl olabilir 400-600 TL gibi rakamlarda kompost.
Bu hijyene %100 uyulması gereken, kuralları dışına çıkınca en küçük bir hatayı affetmeyen, saatlik hatta bazen dakikalık dikkat isteyen bir ürünün hammaddesini, ne olduğunu bilmediğiniz paketler içinde alırken önce kaiteli misel fiatlarını-Saman fiatlarını araştırın. Ayrıca günde 200-300 kg istiridye mantarı üreten firmalar neden acaba günde tonlarca kompost üretiyorlar? aslında mantar daha karlı değilmi?… Bunun dışında internette bakın bakalım kaç kişi bu KARLI işyerini devrediyor.

Bunu da oku :  Kompost üreticilerine sorular

Hem size garantili kompost satılıyorsa bile (Bu mümkün aslında ) sizin mantarhane odalarınızın durumu nedir? adam, evet garantili hatta ilk taslaklar çıkmış halde size 10 ton yolladı. Bu mevsimde gelirse ısı ve nem idare edebilir. Egeden Karadenize oluşacak bir nakliyatta sadece tarlanıza gübre almış olursunuz. İlk flaşlar hastalıklı çıkacak, 2 flaş belki biraz sağlıklı 3. flaşta ise veriminiz öyle düşük olacakki komşuya bile dağıtamazsınız. Ciddi üreticinin Buhar odasıyla üretim odası arasında 10 metre bile mesafe yoktur. Yalıtılmış odalar kapı kapıyadır.
Buhar odası-Kompost hazırlama odası-Kuluçka odası-Üretim odası.
? HEPSİDE KESİNLİKE HİJYEN OLMALIDIR.
Sigara bile içemezsiniz. Mantar Çabuk ürer çok daha çabuk bozulur. Aynı balık gibidir. Evden çıkıp kahveye gider gibi dolaşamazsınız odaların içinde.

2- ODALARIN YAPILANDIRILMASI
Kesinlikle bir danışman bulun ben öyle yapmıştım. Ve Allah razı olsun çok faydasını gördüm. İtiraf etmeliyim Danışmansız küçük çapta bende denemiştim 5-6 bin tl kaybedince yediğim haltın farkına vardım.
İlk etapta paradan kaçmayın, danışmanınıza bütçenizi açıkça söyleyin maalesef tarımın her türünde küçük kurnazlıklar büyük hayal kırıklığına neden olur. Bu mantarda misli ile fazladır. Bulunduğunuz bölgenin iklimi, mantarhanenin konumu, bulunduğu bölgedeki sanayi veya tarım yapısı çok önemli. Örneğin 2 km çapında bir alanda tavuk çiftliği varsa oraya İstirdye mantarhanesi olmaz. Oysa tavuk gübresi kültür mantarı üretiminde kullanılır.
Odalarınızı yaptırırken kiralamadan yada kendinize ait alanları dönüştürmeden önce tek bir çivi dahi çakmadan verin parasını danışman getirin o para size kar olarak geri dönecektir.
Ya orayı düzenleyecek yada burada yapmayın diyecek her durumda paranızı israf etmeden kar edeceksiniz.

Bunu da oku :  Kayın mantarı

3-PİYASA
Tüm resmi belgelerinizi çıkartın, sadece organik tarım belgesi uğraşmayın onu alamzsınız çünkü Türkiyede mevcut tüm miseller Macaristanda daha seri üretim daha yüksek kazanç için geliştirilmiş HK35 İstiridye mantarı miselidir. Yani genetiği değiştirilmiştir. Sadece İTÜ (İyi Tarım Ürünleri) belgesi alabilirsiniz.
Tüm belgelrinizle sadece optancılara veya komsyonculara değil restaurantlarada yada pazarlarda da satabilirsiniz.

Ancak şunu unutmayın. İstiridye mantarı sadece bilenlerin ve mutfağında tercih edenlerin tükettiği bir üründür. Yemeklerde hala kullanılmıyor ülkemizde. Kültür mantarının popülerliğine ulaşması için en az 10 yıl var.
Ayrıca GÖkhan bey şu an Yurt dışındayım, önümüzdeki hafta sizi arayacağım
Herkese başarılar bol kazançlar
(Mustafa Öztürk 2012)

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 48 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “İstiridye Mantarı Üreticileri Dikkat II”

  1. cem

    merhabalar Mustafa bey
    iletişim numaranızı alabilirmiyim

Leave a Comment