İstiridye mantarı üreticileri dikkat I

ranza istiridye mantar

İstiridye mantarı üreticilerinin dikkatine
Arkadaşlar merdiven altı üretmeyin gidin adam gibi tüm üretici ve bakanlık belgelerini alın sonra gidin restaurantlara satın ama her günde üretin… Süreklilik yoksa müşteri kaybedersiniz. Mümkünse kompostunuzuda kendiniz yapın. Ben miselimi bile üretmeye başladım ama bu yolda çok ciddi para harcadım. Kısa yoldan parayı bulayım derseniz bu işe girmeyin.

Çok ilginçtir belkide hata affetmeyen kuralları dışında hiç bir şeyi kabul etmeyen bir şey bu mantar. Aslında sizi yönlendiren bir şey bu mantar. Ne yazıkki bizim toplumumuz acilen kısa yoldan parayı bulayım çabasında olduğu için mantarcılarda mantar gibi çoğaldı. Piyasayı düşürenlerde ilk üretimde verim alıp sonrada kendini uzman sananlar. En önce batanlarda bunlar zaten. Lahmancuncu bile bu işe giriyor. Adam bankacı sıkılmış heyecan ve para peşinde bu işe giriyor. en fazla 3 ay sonra mantarını satacak kişiyi değil, mantarhaneyi satacak kişiyi arıyor. Daha bu gün en az 10 tane yer gezdim çünkü yeni mantar odalarına ihtiyacım var. ve bu yerlerin hiç biri işe yaramayan yerlerdi ve 7 tanesi mantarhane olarak kullanılmış.

Bunu da oku :  Bir Mantarcı ve mantarcılık üzerine soru & cevaplar

1 koyup 10 almayı aklınızdan çıkartın. Bu iş öyle olsaydı biz Türk milleti olarak mantarcı olurduk :)))
Ayrıca siz 10-15 bin TL ile bu işe başladığınızda ayda 1000 tl bile kazanamazsınız. Ben kompost yapmayı öğrenirken en az 7000 Tl harcamışımdır. Misel üretim odam 10.000 TL tuttu. Hollandaya 2 kez gidip yerinde uzmanlarıyla çalıştım. Piyasa araştırırken toptancıları gördüm, pazar yerlerini gezdim. Restaurantlardaki aşçılarla görüştüm. Unutmayın İstiridye mantarını ihtiyactan değil TERCİH ederek alıyorlar. Hala evimde 1 odayı kaliteyi arttırmak için kullanıyorum. Yani öyle üretirim satarım yok. 4-4.5 TL ye üreticiden alanlar şunu çok iyi biliyorlar ki, SİZ ÇARESİZSİNİZ çünkü rettiniz çöpe atamazsınız. normalde kilosu zaten size 3-3,5 TL ye mal oluyor. Gıda üretiminde en az yüzde seksen kar yoksa zarardasınız demektir.

TAVSİYEM
1-Kesinlikle danışman desteği alın.
2-Sağlık ve hijyen koşullarına kesinlikle uyun. Hatayı hiç affetmiyor.
3-Üretmeden önce piyasayı ziyaret edin. Tanışın, konuşun, fikir alın.
4-Masraftan kaçınmayın en önemlisi 10-15 bin tl ile hiç başlamayın. (Çok sayıda insan var emeklilik ikramiyesini ve ya Tazminatını 3 ayda kaybeden)

5- Teknolojiyi devamlı takip edin. İşlerinizi inanılmaz kolaylaştırır.
6- En azından masraf çıksın diyerek 4-4,5 Tl ye satmak yerine komşularınıza dağıtın. (Bunu söylediğim için kızabilir yada eleştirebilirsiniz ancak bir süre sonra 3 TL ye satamaz hale geldiğinizde hak verirsiniz)
7-Kompost yapmayı kesinlikle öğrenin ve Kompost yapabileceğiniz yerleri tercih edin.
8-Üretimde süreklilik olmak zorunda. Her gün üretmelisiniz.

Bunu da oku :  Kültür Mantarı Üretiminde İşletme Kurulumunun Maliyetine Konu Olan Temel Araç Gereçler

9- Türkiye\’de herkes bilgi saklıyor. Bu nedenle İngilizce bilen birinden destek alın ve internettende destek alarak Yurt dışındaki üreticilerin cömert bilgi paylaşımlarından yararlanın. (Tam 4 ay yurt içinden bilgi edinmeye çaliştım sonunda tüm bilgiyi yurtdışından aldım)
10- Kompostu yapamıyorsanız bu işe ASLA girmeyin.
11- Kompostu dışarıdan alacaksanız (Zaten bu durumda hammallıktan başka bir şey yapmamış olacaksınız)Saman – Misel fiatlarını araştırın ve O ucuz kompostun aslında çöp olduğunu öğrenin… Geçen yıl samanın balya fiatı 1 TL ye kadar çıkmıştı. 1 balya maximum 20 KG. 10 ton komposttan siz hesap edin artık. Ayrıca samanın aynı yıla ait olması gerekiyor.

BU YIL SAMAN DAHA DÜŞÜK FİyATTA OLACAK O AYRI
Şimdilik bu kadar.
Herkese Sevgi ve Saygılarımla
Mustafa Öztürk – 2013

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 25 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment