Tirmit mantarı

Tirmit Mantarı

Tirmit Mantarı,Lactarius volemus Şapka 5-15 cm kadar büyüklükte, kuru ve et gibidir, hiçbir zaman yapışkan olmaz. Gençken yarım küre şeklinde tümsek olup olgunlaşınca ise açılır ve derin olmayan huni şekline dönüşür, üst tarafı düzensiz, dalgalı gibi bir hal alır. Kenarı başlangıçta içeri kıvrıktır, daha sonra düzensiz olarak dalgalı olur. Gençken sarımtırak kahverengi olgunlaşınca kırmızımsı kahverengi olan mantarın iki formu vardır: Kırmızı kahverengi tipi iğne yapraklı ağaç ve kayın ormanlarında yosunlar arasında gelişir, ateş sarısı tipi yalnızca kayın ve meşe ormanlarında bulunur. Lameller Gençken sarımsı beyaz turuncu, olgunlaşınca sarı açık kahverengidir,…

Read More

Yumurta mantarı

Yumurta mantarı

Yumurta mantarı Cantharellus cibarius, “Yumurta mantarı” olarak ta bilinen Cantharellaceae ailesinden lezzetli bir mantar türüdür. Şapkası sarı veya turuncu renkli ve huni şeklindedir. Sonbahardan ilkbahara kadar genelde yaprak döken ağaçların yoğun olduğu ormanlarda bolca bulunur. Gerçek anlamda lamelleri yoktur, sapının alt bölümünden şapkanın ucuna kadar uzanan buruşuk yapı Chanterellus cibarusun ayırt edici bir özelliğidir. Spor baskısı pembemsi beyazdır. Genelde larva barındırmaz. Aroması kayısıyı andırır, piştiği zaman çok güzel kokar, o yüzden tatlılarda bile kullanılmıştır. Tereyağında sote olarak, tavuk etiyle beraber veya pizza üzerinde rahatça yenebilir. Kurutulmaya ve turşu yapımına da…

Read More

Kükürt mantarı

Kükürt mantarı

Kükürt mantarı Kükürt Mantarı Yenir mi? Kükürt Mantarı Nasıl Tanınır? Kükürt Mantarının Tadı Nasıldır? Kükürt Mantarı Nerelerde Yetişir? Kükürt Mantarı Nasıl Tüketilir? Kükürt mantarı – Laetiporus sulphureus Polyporaceae familyasından yenilebilen bir mantar türü. Hoş renkli ve güzel dokulu, çürükçül bir odun mantarıdır. Görüntüsü ve et yapısı nedeniyle İngilizce de ağaç istakozu, ağaç yengeci veya ağaç tavuğu olarak isimlendirilir. Ayakta veya yatmış sert odunlu ağaç kütüklerinde, özellikle kültür ve yabani kiraz ile mehlep ağaçlarında görülür. Bu nedenle ülkemizde kiraz mantarı adıyla da anılır. Ağaç köklerine de tutunduğu için bazen yerde görülür…

Read More

Kuzu mantarı

Kuzu Mantarı

Kuzu mantarı, Morchella conica var. deliciosa Şapka : Sivrice konik olup, 3-6 cm boy, 2-2.5 cm çapa sahiptir. Boyuna yönde belirgin sıralar halinde görülen paralel sırtlıdır, bunlar enine damarlarla birbirine birleşirler. Renk sarımtrak kahverenginden zeytin yeşili kahverengiye veya koyu kahverengiye kadar değişebilir. Çukur kısımlar genç numunelerde sarımtrak beyazdır, yaşlanma ile açık kahverengi olur. Çıkıntılı kısımlar ise gençken kahverengidir, yaşlanınca koyu kahverengiye dönüşür. Sap : Boy şapkanın ki kadar, 3-5 cm olabilir, çapı 1.5-2.5 cm kadardır. İç kısmı etsi kıvamındadır, ortası boşlukludur, bu boşluk şapka içinde de devam eder. Dış kısmı…

Read More

Kuzu göbeği mantarı

Kuzu Göbeği Mantarı

Kuzu Göbeği Mantarı, Morchella esculanta var. rotunda Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Şapka: Çok değişken büyüklükte olup, genellikle 4-8 cm. yükseklikte ve 4-6 cm. çapındadır. Şekil bakımından kabaca yumurta gibidir; düzensiz, boyuna yönde düzgün bir sıra oluşturmayan, yuvarlak, biraz uzunca veya köşeli olabilen oldukça geniş, derin olmayan oyukları vardır, oyukların kenarı dolambaçlı sırtlarla ağ gibi görünür, çukur kısımları kırmızımsı sarı renkte, damar gibi çıkıntılar daha sarımtırak,…

Read More

Kıvırcık mantarı

Kıvırcık Mantarı

Kıvırcık mantarı Kıvırcık Mantarı Nedir? Kıvırcık Mantarının Tadı Nasıldır? Kıvırcık Mantarı Nerelerde Yetişir? Kıvırcık Mantarı Ne Zaman Toplanır? Kıvırcık Mantarı Nasıl Tüketilir? Kıvırcık Mantarının Çeşitleri Nelerdir? Kıvırcık Mantarı – Sparassis crispa Herkesin bildiği şapkalı mantarlara hiç benzemezler, diğer bir adı Halı Saçağı Mantarıdır. Bu ad altında birkaç çeşit mantar pazara gelmektedir. Bunlardan biri ?Çam mantarı? adı verilen ve görünüşü kıvırcık marulu andıran mantar çeşididir. Çam ağaçları üzerinde yetiştiğinden bu isim verilmiştir. Bu mantarın Latince adı Sparassi Crispadır. Diğer türe Saçaklı Mantar adı verilmiştir. Bu mantarda ağaç gövdelerinde yetişmektedir. Latince adı…

Read More

Kaypak mantar

Kaypak mantar

Kaypak Mantar, Boletus luteus Şapka : Koni şeklinde, yarım küre gibi tümsektir, daha sonra yayvanlaşır. Tutkallı denecek derecede yapışkan, parlayan bir örtüsü vardır, bu, ince zar halinde kolayca soyulabilir, yağmur ile yıkandığında lifsi ışınsal çizgili-yollu görünüm alır. Renk bakımından kestane renginden koyu morumtrak hahverengiye değişir, nadiren koyu sarıdır. Gençken sapa zar gibi bir örtü ile bağlıdır, bunun kalıntısı önce beyaz sonraları morumsu kahverengi bir yüksük halinde sapın üzerinde kalır. Borucuklar: Kısadır ve delikçikler yüzeyi olarak sapa geniş oturur. Önceleri yumurta sarısı, daha sonra limon veya zeytin yeşili rengindedir. Delikçikler: Önce…

Read More

Karakız mantar

Karakız mantarı

Karakız mantar Karakız Mantarı Nasıl Bir Mantardır? Karakız Mantarı Nasıl Tanınır? Karakız Mantarının Tadı ve Kokusu Nasıldır? Karakız Mantarı Nerelerde Yetişir? Karakız Mantarı Ne Zaman Toplanır? Karakız Mantarı Zehirli mi? Karakız Mantarı Nasıl Tüketilir? Karakız Mantar-Tricholoma terreum Sık sık karaçam altında yetişen bu mantar iyi bir yemeklik mantardır. Diğer mantarların sayısının azaldığı geç zamanlarda bulunabilmesi de bir özelliğidir. Zehirli olan Tricholoma pardalotum ile karıştırılabilir. Dünya’da ilk defa 1762 yılında bulunmuş ve tanımlanmıştır. 1871 yılında ise gri rengi nedeniyle “grey knight” yani gri şövalye olarak adlandırılmıştır. Dünya’da halen bu isimle bilinmektedir.…

Read More

Kar çanı

Kar çanı

Kar Çanı, Hygrophorus chrysodon Şapka : Çap 3-7 cm genişliğinde, Plano için dışbükey-dışbükey, genellikle düşük umbo ile; marjı ilk önce inrolled, sarımsı tanecikler ile tüylü; zaman, dağınık sarı tanecikler beyaz nemli yapışkan yüzeyi, ikinci disk olarak konsantre; eti kalın, , beyaz yumuşaktır. Lameller : Solungaçları decurrent, balmumu, beyaz, dağınık sarı kenarları bazen uzaktır. Sap : Sap 2,5-7,0 cm boyunda, 0,5-1,3 cm, yapış yapış, yukarıdaki sarı eşit sarı tanecikler, aşağıda beyaz yapıştırmadan kalındır. Sporlar : Sporlar 8-10 x 4-5 mikron, eliptik, düzdür. Sporlar baskı beyazdır. Habitat : Karışık ağaç içinde sokulgan…

Read More

Kanlıca mantarı

kanlıca mantarı

Kanlıca mantarı Kanlıca Mantarı Nasıl Tanınır? Kanlıca Mantarı Nerelerde Yetişir? Kanlıca Mantarı Ne Zaman Toplanır? Kanlıca Mantarının Tadı ve Kokusu Nasıldır? Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir? Kanlıca Mantarı Nasıl Saklanır? Kanlıca Mantarı Nasıl Tüketilir? Kanlıca Mantarı – Lactarius salmonicolor Russulaceae familyasından, yenilebilen, lezzetli bir mantar türüdür. Latince adı Lactarius Salmonicolor, Lactarius Deliciosus ve Lactarius Deterrimus olan üç türü bulunur ve ülkemizde bu üç tür ortak isimle Kanlıca mantarı olarak bilinir. Kanlıca mantarı en beğenilen mantarlardan biridir. Ekonomik olarak kültür ortamında üretilmesi mümkün değildir ancak ormandan toplanan mantarların semt pazarlarında satılması ile…

Read More