Kompost üreticilerine sorular

istiridye mantar kompostu

Kompost üreticilerine sorular
Kültür mantarı kompostu üreten firma ve kişilere sorular …
Hazır kompost satan kişilere su soruları yönelttiğimizde istediğimiz net cevapları alamıyoruz veya verilen cevaplar çok yetersiz.

Soru 1– Kompostunuz saman mı yoksa pamuk mu?
Cevap 1– Firmalar saman, odun talaşı, pamuk, gübre ve/veya çeşitli atıklar kullanarak kompost üretirler ama net kompost formülünü vermezler. Coca Cola formülü tam bilinmediği gibi.

Soru 2– Pastörizasyonu hangi yolla yapıyorsunuz? (Kimyasal mı, Buhar mı, Kaynatarak mı?)
Cevap 2– Bu soruya da net cevap vermek zordur. En uygun kompostu, en uygun maliyetle çıkartmak için her tür yol denenir ancak sadece kabaca bilgi verilir. Fazlası için kompost üretimini yerinde izlemeniz gerekir ki kaç kişi yıllarca deneme yanılma sonucu elde ettiği; emek ve para harcadığı bir formülü kolayca göstersin?

Soru 3– 100 torba üzerinden konuşacak olursak kompost garantiniz nedir? 100 torbanın üzerinden mi %25 (örneğin) garanti veriyorsunuz? Yoksa, benim kompostumda %10 çıkmayabilir. Yani ben 90 torbadan % 25 garanti veririm dolayısıyla verimim %22,5 olur mu diyorsunuz?
Cevap 3– Hiç bir firma, herhangi bir mantar üreticisinin yaptığı işe garanti veremez. A firması, kendi kompostunu kullanarak, çok iyi kalitede %35 ürün alıken; aynı kompostu alan başka bir kişi hiç verim alamayabilir de. Mantar üretiminde, kompost için istenilen şartları sağlama garantisi verebilir misiniz? Mantar domates, biber gibi değil ki sulamayınca çok fark etmesin. Bir kaç derece sıcaklık farkı, havalandırma, hijyen, bebek gibi bir bakım mantar üretimi için çok önemli ve şartların birinin bile sağlanamaması verimi etkiler.

Soru 4– İstenilen verim alınamadığı takdirde para iadesi yapıyor musunuz? Yada kompost mu veriyorsunuz?
Cevap 4– Çoğu firma bu konuda ne para iadesi yapar ne de yeniden kompost verir. Kompost üreticisi düzgün çalışsa da, mantar üreticisi sahtekar da olabilir. Karşılıklı güven mutlaka sağlanmalıdır. Hiç kimse bile bile para kaybetmek istemez.

Soru 5– %25 garanti verdiniz ancak ben %20 ürün alabildim. Bana tekrar yüz torba mı vereceksiniz? Yoksa sadece çıkmayan torbaların yerine mi vereceksiniz?
Cevap 5– Çoğu firma sizin aldığınız verimle ilgilenmez. Kompost üreticisi firmayı suçlamadan neden %25 verim alamadığınıza bir yanıt bulursanız, çok sorun yaşanmaz.

Soru 6– İstenilen verim alınamadığı takdirde yerine verilecek kompost nakliyesini ve eleman ücretini karşılıyor musunuz?
Cevap 6– Bu konuda kompost üreticisi firma suçluysa genelde büyük ve sürekliliğini düşünen firmalar bu maliyeti karşılarlar.

Soru 7– Komposttan mantar çıkım süresi kaç gündür?
Cevap 7– Ortalama 15-20 gündür. Ancak misel kompostu yeterince sarmamışsa bu süre uzayacaktır. Veya her şeyiyle hazırsa daha kısa sürede mantar çıkmaya başlayacaktır.

Soru 8– Komposttan istediğimiz verimi alamadığımız zaman bizim elektrik, eleman, vs. giderlerimiz ne olacak. Bunları da karşılıyor musunuz?
Cevap 8– Bu konuda kompost üreticisi firma suçluysa genelde büyük ve sürekliliğini düşünen firmalar bu maliyeti karşılayacaktır.

Soru 9– Para yatırma, faturalandırma, rehber kayıtları gibi yaptığımız işlerde farklı firma bilgileri görülmektedir. Bunun sebebi nedir?
Cevap 9– Özellikle küçük üreticiler bazen faturalandırma için bazen yasal olmasa da farklı firmaları kullanabilirler. Bazı kompost üreticileri bazen ortaklarından birinin banka hesabını, bazen bir akrabasının hesabını kullanırlar. Rehber kayıtları da olmayabilir. Bu bilgiler üreticileri ne dolandırıcı – sahtekar yapar ne de güvenilir bir firma. Siz her türlü kendinizi sağlama almalı ve dikkatli olmalısınız; karşı tarafta bu işin ticaretinde ise kendini sağlama almak isteyecektir. ticaret = risk

(2011 Koray – shnkry@hotmail.com)

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 33 times, 1 visits today)

Alakalı yazılar

Leave a Comment