Neden her mantar aynı lezzette değildir?

yemeklik mantarlar

Neden her mantar aynı lezzette değildir?
Mantarlar, bitkiler ve hayvanlar âleminden farklı olarak Fungi âleminde yer alan canlılardır. Genellikle neden oldukları hastalıklar ya da zehirlenme olayları ile gündeme gelmelerine rağmen, aslında doğada ve insan yaşamında sayısız yararları ve kullanım alanları olan canlılardır.

Doğa mantarları; yenilebilir, yenilmeyen ve zehirli olarak gruplandırılmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 300 civarında yenilebilir özellikte doğa mantar türü bulunmaktadır. Tüketim amaçlı toplanan bu doğa mantarlarının bir kısmı halk pazarlarında satılırken bir kısmı da ihraç edilmektedir. Bunların içerisinde lezzet bakımından en fazla tercih edilenler kuzugöbeği mantarı (Morchella türleri), ayı mantarı (Boletus edulis), sığırdili mantarı (Hydnum repandum), domalan mantarı (Tuber sp.), keme mantarı (Terfezia sp.), kanlıca mantarı (Lactarius deliciosus), Yumurta mantarı (Cantharellus cibarius), Sezar veya imparator mantarı (Amanita caesarea)’dır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda açığının kapatılması açısından mantarlar önemli besin kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Yenilmeyen mantarlar zehirli olmamakla birlikte sert yapıları, kötü kokuları ve tatları nedeniyle yenme özelliği taşımamaktadır. Bu grup içinde yer alan mantarlar gıda amaçlı tüketime uygun değildir. Ancak yenilmediği halde içerdikleri polisakkarit ve biyoaktif maddeler nedeniyle insan sağlığının korunmasında ve hastalıkların tedavisinde kullanılan tıbbi mantarlar bu grup içinde bulunmaktadır.

Bunu da oku :  Çiğ mantar daha sağlıklı

Pazarda ve marketlerde faklı fiyatlarda ve tadlarda istiridye mantarı olduğunu görüyoruz bunun sebebi mantar üretiminde (Kompostlarda) kullanılan ham maddelerdendir.

İstiridye ( Yaprak , Kayın, Kavak ) Mantarı doğada iğne yapraksız ve reçinesiz bir çok ağaçtan çıkmaktadır. Kültür altında bu mantar çeşidini yetiştirirken doğasının da bozulmaması için tüm dünya da olduğu gibi bizlerde organik karışımlar ile üretilen kompostları tercih etmekteyiz. Bunların dışında kullanılan tüm maddeler mantarın öncelikle TADINI, görünümünü ve rengini bozmakta ayrıca raf ömrünü de çok kısa bir süreye düşürmektedir.

Saydığımız ham maddeler dışında kullanılan diğer materyaller UCUZ olduğu için bir çok bölgede küçük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. İstiridye mantarını bilen ve tüketen bir kişi diğer materyaller ile üretilmiş mantarın tadının bozuk olduğunu hemen anlar.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 17 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment